Ana SayfaDünyaKarabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında ikinci ateşkes

Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında ikinci ateşkes

HABER MERKEZİ – Ermenistan ve Azerbaycan’ın bugün itibariyle insanı amaçlı bir ateşkes için anlaşmaya vardığı duyuruldu. Her iki ülke de bu ateşkesi Moskova’da varılan anlaşmanın devamı olarak tanımladı. Ancak taraflar ateşkes kararı alındığını açıkladıktan saatler sonra birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ bölgesinde 27 Eylül’de başlayan çatışmaların durdurulması amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin devreye girmesiyle taraflar Moskova’da bir araya gelmişti.

İki ülkenin dışişleri bakanları, 9 Ekim Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından geçici ateşkeste anlaşmıştı.

Ancak ateşkese rağmen karşılıklı bombardıman haberleri gelmeye devam etmiş, her iki taraf da birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Karşılıklı suçlamalar sürerken, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlıklarından yapılan ayrı ayrı açıklamalarla iki ülkenin Karabağ’da ateşkes kararı aldığı duyuruldu.

Açıklamalarda, “Azerbaycan ve Ermenistan 18 Ekim yerel saatle 00.00 itibarıyla insani ateşkes kararı almıştır” denildi.

Bu, iki ülkenin Eylül sonundan beri devam eden çatışmalardaki ikinci ateşkes ilanı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Naghdalyan, bu ateşkesi Minsk Grubu açıklamaları çerçevesinde ve Moskova’da varılan anlaşmanın devamı olarak tanımladı.

Aynı süre zarfında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da insani amaçlı bir ateşkes için anlaşmaya varıldığını bildirdi ve bunun, Moskova’daki ateşkes anlaşmasının bir devamı olarak tanımladı.

Moskova’da varılan insani amaçlı ateşkes, ‘cenaze ve esir’ değişimini içeriyordu. Anlaşma esas görüşmelerin Minsk Grubu çerçevesinde yapılmasını öngörüyordu.

  Dağlık Karabağ’da Türkiye Azerbaycan’ı yendi

Anlaşma öncesi Rusya’dan açıklama

İki taraftan aynı dakikalarda gelen açıklama öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları ile bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Rusya Dışişlari Bakanlığı’nın görüşmeye dair açıklamasında, şu ifadeler yer almıştı:

Görüşmeler sırasında Rusya Federasyonu, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının 10 Ekim tarihli Moskova Bildirgesinin insani amaçlı ateşkesi öngören hükümlerine harfiyen uyulması gerektiği vurgulandı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla temel ilkelere dayalı barışçıl çözüme en kısa zamanda ulaşılması amacıyla esaslı müzakerelerin başlaması için Moskova’da varılan anlaşmanın önemi bir kez daha teyit edildi.

Saatler sonra birbirilerini ihlalle suçladılar

Öte yandan ateşkesin yine ihlal edildiği belirtiliyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan’ın açıklamasına göre, Azerbaycan, 00.04 ile 02.45 arasında kuzey yönünde top ve ateşli silahlarla ateş açtı, 02.20 ile 02.45 arasında ise güney yönünde roket saldırısında bulundu.

Benzer bir açıklama da Azerbaycan’dan geldi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin, Gadabay bölgesindeki Azerbaycan ordusunun mevzilerine ateş açtığını söyledi.


Karınca, Agos, BBC Türkçe



Önceki Haber
Hakkari'de gözaltına alınanlardan ikisi tutuklandı
Sonraki Haber
İstanbul'da kadın cinayeti: Hazal Tektaş reddettiği erkek tarafından öldürüldü