Ana SayfaGüncelKars Belediyesi’ne kayyum atandı

Kars Belediyesi’ne kayyum atandı

HABER MERKEZİ – ‘Kobani’ soruşturması kapsamında tutuklanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı, yerine kayyum atandı.

Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında bugün HDP’li 16 siyasetçiyle birlikte tutuklandı.

Bilgen’in İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Görevden uzaklaştırılan Bilgen’in yerine Kars Valisi Türker Öksüz kayyum olarak atandı.

Fotoğraf: JinNews

Belediyeye kayyum atanmasının ardından HDP Kars İl Örgütü belediye binası önünde açıklama yapmak istedi.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Habip Eksik’in de aralarında bulunduğu grubun, belediye binası önüne yaklaşması engellendi.

Ablukaya alınan belediye binasına HDP’lileri yaklaştırmayan polis, aralarında vekillerin de olduğu HDP’lileri darp etti.

Kayyum belediye binası önünde namaz kıldı

Eşbaşkanlar görevden alındıktan sonra yerlerine kayyum olarak atanan Türker Öksüz, belediye binasına çok sayıda korumayla birlikte geldi.

Belediyeye giden tüm giriş ve çıkışlar kapatılırken, kayyum Öksüz belediye önünde Cuma namazı kılarak, dua etti.

65 belediyeden 48’ine kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 46’sı ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son olarak Kars Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 48 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.

Ne oluyor?

Ayhan Bilgen’in Kars Belediye Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıklamasının ardından dün Kars’ta HDP’lilere yönelik yeni operasyon düzenlenmişti.

HDP’li belediye yöneticilerinin de arasında olduğu 19 kişi gözaltına alınmıştı. Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca da gözaltına alınanlar arasında.

Bilgen gözaltına alınması sonrasında görevinden istifa edeceğini duyurmuştu. “Demokrasicilik oynama yaşını geçtiğini” belirterek açıklamasına başlayan Bilgen, keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermeyeceğini ifade etmişti.

Ayhan Bilgen açıklamasında, Belediye Meclisi’nde beş partinin uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabileceğini vurgulamış ve Şevin Alaca’ya işaret ederek “Kars’ta bir kadın Belediye Başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur” demişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı tarafından, gözaltındaki Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, Belediye Başkan Yardımcısı Muazzez Çağrı Tekinci, Belediye Meclis üyeleri Kaya Naki, Fahrettin Kaya, Ömer Albayrak ile Kars İl Genel Meclis üyeleri Halil Kan ve Suat Bayhan “örgüt üyeliği” iddiasıyla görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

Diğer yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında Bilgen’in yanı sıra 16 siyasetçi de tutuklandı.


‘Kobani’ soruşturması: HDP’li siyasetçilerden 17’sine tutuklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir kadının özsavunma hikayesi: Meyrem
Sonraki Haber
'Kobani' soruşturması: HDP’li siyasetçilerden 17'sine tutuklama