Ana SayfaCezaevleriTutuklu gazeteci tahliye edilecekken hücreye atıldı

Tutuklu gazeteci tahliye edilecekken hücreye atıldı

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 12 yıldır tutuklu olan gazeteci Aslıhan Gençay’ın, tahliye edilmek üzere sevk edildiği Sivas Yarı Açık Cezaevi’nde çıplak arama ve kötü muameleye maruz bırakıldığı ileri sürüldü. Gençay’a 3 günlük hücre cezası verildi.

Kayseri Cezaevi’nden Sivas Yarı Açık Cezaevi’ne sevk edilen gazeteci Aslıhan Gençay’ın, çıplak aramaya ve kötü muameleye maruz bırakıldığı ileri sürüldü.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, 1992 yılında tutuklanan Gençay, “Hayata Dönüş” adı altında 19 Aralık 2000’de yapılan cezaevleri operasyonlarından yaralı kurtuldu ve Wernicke Korsakoff hastalığı nedeniyle daha sonra tahliye edildi.

Tahliye edilmiş olduğu davasından 2016 yılında yeniden tutuklanıp Sincan ve Tarsus cezaevlerinde yatan Gençay, son olarak Kayseri Cezaevi’ne gönderildi.

21 Ekim 2020’de Kayseri Cezaevi tarafından iyi hal raporu ile kalan son yılını denetimli serbestlikle sonlandıracak ve özgürlüğüne kavuşacak olan Gençay, Sivas Yarı Açık Cezaevi’nde yaşadıklarını Avukat Tugay Bek aracılığı ile anlattı.

Buna göre kapalı bir cezaevinden başka bir cezaevine nakledilen ve yalnızca giriş çıkış işlemleri ile serbest olması gereken Aslıhan Gençay, 22 Ekim Perşembe gecesi görevli memurların önce kötü muamelesine ve ardından “çıplak arama” dayatmasına maruz kaldığını iddia etti.

‘Yasal prosedür’ bahanesi

Bek, cezaevi yönetiminin Gençay’a “Bu yasal prosedür, herkese bu arama yapılıyor; uyuşturucu taşıyıp taşımadığınızı bilemeyiz” dediğini belirtti.

Gençay’ın cezaevi müdürü ile görüşmesine de izin verilmediğini söyleyen Bek, “çıplak arama” ile ilgili Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazma isteğinin ise “Adalet bakanı da, devlet de biziz” sözleriyle geri çevrildiğini kaydetti.

Gençay’a soruşturma açıldığını da belirten Bek, şunları aktardı:

Üstüne 3 gün hücre cezası verildi. Gençay, Sivas Cezaevi’nin ikinci müdürünün kendisine ‘çıplak arama’ yaptırmadığına dair ‘Ben de, orasını burasını göstermiyor, bekardır dedim kendi kendime’ dediğini belirtmiştir. Gençay’ın ifadesinde ayrıca cezaevinde maske, temizlik, sıcak su sorunlarının da yaşandığı dile getiriliyor.




Önceki Haber
Antalya Cezaevi'de tutukluların sağlığa erişimleri yok, OHAL uygulamaları var
Sonraki Haber
Sağlık çalışanlarına istifa yasağına dair TTB'den açıklama