Ana SayfaManşetTutuklu gazeteciye halı saha maçından 20 yıla kadar hapis isteniyor

Tutuklu gazeteciye halı saha maçından 20 yıla kadar hapis isteniyor

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci Fatih Gönül hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada üniversite yerleşkesinde yapılan halı saha maçı ve haber notları ‘delil’ sayıldı. Savcı 1938 yılında bestelenen ‘Ey Reqîp’ marşını da PKK ile ilişkilendirdi.


Haber: Hayri Demir


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) eski çalışanı Fatih Gönül hakkında, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Gönül’ün aynı zamanda öğrencisi olduğu Ankara Üniversitesi Cebeci yerleşkesinde bulunan halı sahada yapılan futbol maçı suçlamaya delil olarak gösterildi.

Savcı, Gönül’ün 21 Kasım 2018’de yapılan halı saha maçına katıldığını, maçın “örgüte eleman temini” ve “ölen örgüt mensuplarının yakınlarına yardım toplama” amacıyla yapıldığını iddia etti.

İddianamede, Gönül’ün DİHA’da çalışmış olması da suçlama konusu yapıldı.

Kürtçe gazete ve kitaplar ‘delil’ oldu

Gönül’ün evinde yapılan polis aramasında el konulan Doç. Dr. Abdurrahman Adak’ın “Destpeka Edebiyata Kurdî ya Klasik” ve Mervan Serhildan’ın “Berxwedana Elektropola” kitapları da delil olarak gösterildi.

Ayrıca ev aramasında bulunan haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebun gazetesinin sekiz ayrı sayısı iddianamedeki deliller arasına konuldu.

1938’de yazılan marş PKK’ye bağlandı

Yine ev aramasında el konulan ajandalarda Gönül’ün haber takibi sırasında aldığı notlara ilişkin bölümler iddianamede deliller arasında gösterildi.

Gönül’ün dinleme kararı doğrultusundaki telefon görüşmeleri de iddianamede yer aldı.

Gönül’ün ismine yer verilmeyen bir telefon görüşmesinde Kürt Ulusal Marşı olarak bilinen ve 1938 yılında Erbilli Kürt şair Dildar tarafından bestelenen Ey Reqîp marşı da deliller arasında gösterildi.

İddianamede marşla ilgili internet üzerinden araştırma yapıldığı bilgisine yer verilerek, şöyle denildi:

Irak bölgesinde kurulduğu bilinen sözde Kürdistan devletinin milli marşı olarak lanse edilmiş ve biliniyor olsa da PKK/KCK silahlı terör örgütünün ve örgüt mensupları tarafından benimsendiği, böylelikle terör örgütünün ülkemiz topraklarını içerisine alan ve kurmak istediği sözde Kürdistan devleti oluşumunun milli marşı olarak adlandırıldığı…

Savcı, çeşitli platformlarda dile getirilen marşın, “örgütün uluslararası kamuoyunda legalleştirilmesinin çabası içerisinde olduğu” varsayımı yaptı.

20 yıla kadar hapsi isteniyor

30 Eylül 2020 tarihinde Edirne’de tutuklanan ve halen Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gönül hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Gönül’ün 8 yıl 6 aydan, 20 yıla kadar hapsinin istendiği davada ilk duruşma 16 Şubat’ta görülecek.




Önceki Haber
SİYAD'a göre 2020’nin en iyi yabancı filmleri
Sonraki Haber
Türkan Elçi'den Hrant Dink'in anısına: 'Taş avlulu evin kadınları'