Ana SayfaDünyaYeni Zelanda’da ötanaziye ‘evet’

Yeni Zelanda’da ötanaziye ‘evet’

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’da düzenlenen referandumun erken sonuçlarına göre, ötanazinin yasallaştırılması kararına yurttaşların yüzde 65.2’si ‘evet’ oyu verdi.

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’de yapılan genel seçimlerde yurttaşlara, ötanazi ile hayatlarına son verilmesi ile eğlence amaçlı esrar kullanımının yasallaştırılması hakkındaki görüşleri iki ayaklı bir referandumla soruldu.

Referandumda oyların yaklaşık yüzde 83’ü sayılırken 33,8 hayır oyuna karşılık halkın yüzde 65,2’sinin evet dediği ötanaziye izin veren “Yaşam Sonunu Seçme Yasası” onaylandı.

“Yaşam Sonunu Seçme Yasası”, referandumun resmi sonuçlarının 6 Kasım’da açıklanmasının ardından bir yıl sonra 6 Kasım 2021’de yürürlüğe girecek.

Yasaya göre belirli sağlık sorunları bulunan 18 yaşın üzerindekilerin yararlanabileceği ötanaziyi gerçekleştirecek ilacın, bir doktor veya hemşire tarafından uygulanması sağlanacak.

Ötanazi için şartlar

Yeni Zelanda vatandaşları için geçerli olacak yasadan ölümcül hastalıkları olan, altı ay ömrü kalan ve “dayanılmaz” acıları olan insanların yararlanacağı öngörülüyor.

İleri yaşta olmak, akıl hastası veya herhangi bir engele sahip olmak ise yasadan yararlanmak için yeterli görülmüyor.

Keyif amaçlı esrara “hayır”

Referandumda keyif amaçlı esrar kullanımını yasallaştıracak öneriye ise 53,1 hayır oyu ile karşı çıkan Yeni Zelandalılar, 46,1 kabul oyu alan tasarının yasallaşmasına onay vermedi.

Ötanazi nedir?

Bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak.

Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Tarım işçilerinin üzerine yıldırım düştü: Dört kadın hayatını kaybetti