Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Esnek çalışmaya dönük düzenlemeler geri çekilmeli’

‘Esnek çalışmaya dönük düzenlemeler geri çekilmeli’

HABER MERKEZİ – 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için sözleşmeli çalışmanın önünü açacak olan torba yasaya dair ortak açıklama yayımlayan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, teklifin Meclis gündeminden çekilmesini talep ediyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve hükümete yakınlığıyla bilinen Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan torba yasa teklifine karşı ortak açıklama yaptı.

Yazılı olarak yapılan açıklamada, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden kaygı duyulduğu ifade edildi.

İşçi sendikaları konfederasyonları, yasa teklifinin Meclis gündeminden çıkarılmasını talep etti.

Ortak açıklamada, teklifle birlikte belirli süreli iş sözleşmesinin kapsamının genişletilmesi ve yaygınlaştırılmasının söz konusu olduğuna dikkat çekildi.

Kanun teklifiyle belirli süreli iş sözleşmesinin kapsamının genişletilmesi ve yaygınlaştırılması söz konusudur. Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden yararlanamadığından bu düzenlemeyi son derece sakıncalı buluyoruz.

25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin, belirli süreli iş sözleşmesiyle istihdam edilmesi sonucunda kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklarından yararlanamamalarının büyük haksızlıklara neden olacağının altı çizilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

Bu teklifle, 25 yaş altındaki işçilerin uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin ödemelerinin yapılması yükümlülüğü ortadan kaldırılmaktadır. Bu teklif çalışanların işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmasını ortadan kaldıracaktır. Bu düzenlemeyi özellikle sosyal güvenlik hakkı açısından sakıncalı buluyoruz. Yaşa ve çalışma biçimine bağlı olarak sosyal güvenlik haklarından mahrumiyet getirecek bu düzenlemenin de Anayasanın eşitlik ve sosyal güvenlik hakkı hükümleriyle çeliştiğini düşünüyoruz.

Torba kanun teklifinde kısmi çalışmanın yaygınlaştırması amaçlanmıştır. Kısmi çalışma yaşlılık aylığı, malullük aylığı, işsizlik ödeneğine hak kazanma gibi pek çok konuda ciddi hak kayıpları yaratacağı için bu düzenlemeyi sakıncalı buluyoruz.

Teklifin Meclis gündeminden geri çekilmesinin çalışanların ortak arzusu olduğuna değinilen açıklamada, şu çağrıda bulunuldu:

TBMM’deki bütün siyasi partileri bu konuda sağduyulu davranmaya ve işçilerin sesine ve arzusuna kulak vermeye çağırıyoruz. Üç işçi konfederasyonu olarak bu konuda ısrarlı olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Çalışma hayatının sorunlarıyla ilgili düşünülen düzenlemelerin ülkemizde uzun bir geçmişi olan sosyal diyalog mekanizmaları kullanılarak ele alınmasından yana olduğumuzun bir kez daha altını çiziyoruz.

Tartışmalı torba yasa

Geçen hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve gelecek hafta Genel Kurul’a gelmesi beklenen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, işverene önemli teşvikler sağlarken, işçiye sözleşmeli çalışmanın kapılarını açıyor.

İstihdamı teşvik amacıyla hazırlanan teklifle, işverenin maliyetini düşürmek için kıdem ve ihbar tazminatı ile emeklilik haklarının sınırlandırılması tartışmalı bulunuyor.

Yasa teklifi, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli sözleşmelerin iki yıl süreyle koşulsuz olarak yapılabilmesine olanak tanıyor.


Karınca, DW, MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD başkanlık seçimi öncesi döviz kurlarında son durum
Sonraki Haber
Anıl Kahraman boşandığı Neslihan Yılmaz'ı öldürdü