Ana SayfaDünyaLavrov yalanladı: Türkler Karabağ’a girmeyecek

Lavrov yalanladı: Türkler Karabağ’a girmeyecek

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ’daki durumun izlenmesi için kurulan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ’a girmeyeceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’nın rolü neyse Türkiye’nin rolünün de o olacağını savunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine konuştu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Rusya’nın denetiminde varılan kalıcı ateşkes anlaşması sonrası oluşturulan gözlem merkezi hakkında konuşan Lavrov, “Merkez, İHA’lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek” dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Karabağ’da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.

Paşinyan ile üst düzey görüşme

Sergey Lavrov

Lavrov, Türk barış gücü birliklerinin Karabağ’a girmeyeceğini, bu hususun Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı anlaşma metninde açık şekilde yer aldığının altını çizdi.

Anlaşmanın şu ana kadar ihlal edilmediğini belirten Lavrov, hem Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hem de kendisinin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüğünü söyledi ve ekledi: “Ermeni hükümetinin tüm sorumluluğunun bilincinde olduğuna, anlaşmayı halkının en önemli çıkarlarını dikkate alarak imzaladığına inanıyorum. Anlaşmanın bütünlüğünün korunacağından ve uygulanacağından eminim. Eğer anlaşmadaki tüm hususlar yerine getirilirse herkes kazanır.”

Çavuşoğlu ‘Biz de olacağız’ demişti

Bugün gittiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ateşkesle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu anlaşmanın 5. maddesi gereği biz de Rusya ile ortak gözlem ve denetim merkezi ile şubelerinin açılması konusunda mutabakata vardık” demişti.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın ortak Denetim ve Gözetleme Merkeziyle ilgili, “Burada Rusya’nın rolü neyse Türkiye’nin de rolü o olacak” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevi 60'ıncı gününde sonlandırıldı
Sonraki Haber
Mardin'de eylem ve etkinlik yasağı 1 ay daha uzatıldı