Ana SayfaDünyaAzerbaycanlı gazeteci Aslanov’a ‘vatan hainliği’nden 16 yıl hapis

Azerbaycanlı gazeteci Aslanov’a ‘vatan hainliği’nden 16 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Azerbaycan’da rüşvet iddialarıyla ilgili yaptığı haberlerle bilinen Xeberman isimli internet haber sitesinin kurucusu Polad Aslanov’a “vatan hainliği” suçlamasıyla 16 yıl hapis cezası verildi.

Azerbaycan’da Polad Aslanov isimli gazeteci, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eşine verilen cezanın “siyasi bir karar” olduğunu dile getiren Gulmira Aslanov, eşinin “yaptığı haberler nedeniyle intikam amacıyla” hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Xeberman isimli internet haber sitesinin kurucusu ve yöneticisi olan Polad Aslanov, “vatan hainliği” suçlamasıyla yargılandığı mahkeme tarafından suçlu bulundu.

Xeberman internet sitesi ulusal ve uluslararası rüşvet iddialarıyla ilgili yaptığı haberlerle biliniyor.

Mahkemenin kararını temyize götüreceklerini söyleyen Gulmira Aslanov’a göre tüm yargı süreci kurmaca: “Soruşturma 17 aydır devam ediyor ancak Polad Aslanov’un davasıyla ilgili tek bir gerekçe dahi üretemediler.”

Aslanov, 2019 yılının Haziran ayında eşi ve kızıyla birlikte bir yakınlarının İran’daki düğününe giderken İran sınırında gözaltına alınmıştı.

Eşi ve kızı serbest bırakılan Aslanov tutuklandı ve Azerbaycan’ın güvenlik ve savunma kapasitesi hakkındaki bilgileri yabancı ülkelere vermekle suçlandı.

Gulmira Aslanov, “Hükümet adına tanıklık yapan 18 kişi eşimin casusluk yaptığına dair hiçbir kanıt sunamadı” diye belirtti.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2019’un sonunda yayımladığı rapora göre Azerbaycan’da en altı gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunuyor.

İktidarın kontrolünde olmayan basın kuruluşlarındaki gazetecilerin sık sık tutuklanmaları ve medyaya yönelik baskılar Azerbaycan’daki basın özgürlüğü tartışmalarını artırıyor.

Azerbaycan’da neredeyse tüm büyük basın yayın kuruluşları hükümetin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ülke dışından yayın yapmak durumunda kalıyor.

Azerbaycan, 2009 yılından bu yana Amerika’nın Sesi, Radio Free Europe/Radio Liberty ve BBC’nin ülkede radyo ve TV yayınları yapmasına izin vermiyor.

Azerbaycan dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 168’nci sırada yer alıyor.




Önceki Haber
İHD: 2020 yılında cezaevlerinde 49 mahpus yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Zorla gönderilme durduruldu, iltica prosedürü başlatıldı