Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 96 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 96 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde iki milyonu aşkın insanın yaşamını yitirmesine yol açan Corona virüsü pandemisinde toplam vaka sayısı 96 milyonu aştı. Bu vakalardan dörtte biri ise halen ‘aktif’. Kısa bir sürede 830 bin sağlık çalışanının Covid-19 aşısının ilk dozunu olduğu Türkiye’de aşılama programında yeni adıma geçildi. Ancak DSÖ, Covid-19 aşılarının eşitsiz dağıtımı yüzünden dünyanın “feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğu” uyarısında bulundu. Gelişmeler sayfamızda.

 


Britanya’da kayıtlara geçen en yüksek can kaybı

Britanya’da son 24 saatte bin 610 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu sayı, salgının başladığından bu yana tespit edilen en yüksek günlük ölüm sayısı.

Yaşamını yitirenlerin toplam sayısı ise 91 bin 470.

Son 24 saatte 33 bin 355 vakanın tespit edilmesiyle vaka sayısı 3 milyon 466 bin 849’a yükseldi.

Bu arada ülkede şimdiye kadar 4 milyon 266 bin kişiye aşı yapıldı.

Ülkede Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün ortaya çıkmasının ardından vakalar ve can kayıplarında ciddi artışlar görülmeye başlanmıştı.

Bunun üzerine ülke, 5 Ocak’tan itibaren yeniden karantinaya girmiş, Başbakan Boris Johnson halktan sokağa çıkmamalarını istemişti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 167 kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 818 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 400 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 175 bin 133 test yapıldığı ve 761 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 167 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 218 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 6 bin 818. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781’e yükseldi.


Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısının uygulanması ile ilgili kuralları açıkladı

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısının uygulanması ve sonrası oluşabilecek istenmeyen etkilerin takibine ilişkin kuralları açıkladı.

Buna göre;

  • İstenmeyen etki takibi için (daha çok sağ el kullanıldığından dolayı) aşı tercihen sol koldan yapılacak.
  • Kuduz ve tetanos aşısı gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanabilecek.
  • İnaktif Covid-19 aşılaması ile canlı aşılar arasında öncesinde ve sonrasında en az 4 hafta süre bırakılacak.
  • Aşı, kişiye oturur durumdayken uygulanacak. Aşı sonrası kişi 15 dakika süreyle sağlık tesisinde bekleyecek.
  • Covid-19 aşısı ikinci bir talimata kadar hastalığı geçiren ya da aşı uygulamasından 10 gün önce doğrulanmış bir Covid-19 vakası ile teması olan kişilere uygulanmayacak.
  • Gebelikte inaktif pandemik Covid-19 aşısının uygulamasına ilişkin veri bulunmuyor. Covid-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilecek. Ancak hamileliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilecek.
  • Emzirme döneminde CoronaVac aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmuyor. Hastalığı ağır geçirme riski yüksek olan emzirenlere, kendi istekleri halinde uygulanabilecek.
  • Kontrolsüz epilepsi gibi enfeksiyonla ya da aşıyla alevlenebilen nörolojik hastalık tanısı bulunanlara, takip eden klinisyen tarafından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aşılama kararı verilecek.9- Kanama bozukluğu olan hastalarda intramüsküler enjeksiyon kanamaya neden olabilir.
  • Pandemik aşısının ilk dozu sonrasında anafilaksi (hayatı tehdit eden alerjik bir reaksiyon) öyküsü varlığında ikinci doz uygulanmayacak.11- Aşı, 38 derece ve üzerinde ateşi olanlarda, henüz kesin tanı konulmamış akut hastalığı olanlarda ve epilepsi (sara) gibi kronik hastalıkların akut atakları sırasında ertelenecek.
  • Aşı gün ışığına ve donmaya karşı duyarlı. O nedenle +2 ve +8 derecede saklanacak. Aşı dolabı özelliği bulunmayan no-frost dolaplarda ise dolap iç cidarına temas etmeyecek ve üfleme kanallarının önünde olmayacak şekilde tercihen ikinci rafta ve rafın kapağa yakın tarafında saklanması gerekecek. Dolap içinde tercihen donma göstergesi bulunacak.
  • Aşı uygulandıktan sonra kişi AŞILA mobil uygulaması üzerinden kaydedilecek ve bir sonraki randevu tarihi konusunda bilgilendirilecek.
  • İki aşı uygulaması arasında oda havalandırılacak. Gün sonu stok kontrolü yapılacak ve oda dezenfekte edilecek.
  • Aşı uygulaması sonrasındaki ilk bir hafta içinde günlük yaşamı etkileyecek ölçüde yorgunluk, baş ağrısı, ciddi lokal reaksiyon, 38 derece ve üzerinde ateş, ishal, kusma, aşı sonrasında özellikle ilk bir saatte sık olmak üzere, ilk 12 saatte akut alerjik reaksiyon, anafilaksi, özellikle ilk iki ayda sık olmak üzere, 6 aya kadar nörolojik istenmeyen etkiler (tat kaybı, koku kaybı, nöropati, yüz felci) gibi yan etkiler hemen bildirilecek.

Sağlık çalışanlarına getirilen izin kısıtlaması kaldırıldı

Fotoğraf: AP

Sağlık Bakanlığı, 81 ilin sağlık müdürlüklerine, personelin yıllık izin, istifa, emeklilik durumundaki yeni düzenlemelere ilişkin yazı gönderdi.

Buna göre, Sağlık Bakanlığı personeline, kamu sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde yıllık izin ve ücretsiz izin verilebilecek.

Söz konusu yazıya göre, emeklilik talebinde bulunan personelin işlemleri yerine getirilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 tedbirleri kapsamında sağlıkçılara izin, emeklilik işlemleri gibi kısıtlamalar getirilmişti.


Aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımına geçildi

Türkiye’de aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımı bugün başladı.

İlk adımda 830 bini aşkın sağlık çalışanına Covid-19 aşısının ilk dozu uygulandı.

İkinci adımda ise huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlarla onların bakımından sorumlu kişiler aşılanmaya başlandı.

Ayrıca 90 yaş ve üzerindeki kişilerin de aşı programı bugün başladı.

Türkiye’de aşı olanların sayıları https://covid19asi.saglik.gov.tr/ anlık güncelleniyor, aynı adreste aşıyla ilgili merak edilenlere de yer veriliyor.


DSÖ: Dünya Covid-19 aşısında feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 aşılarının eşitsiz dağıtımı yüzünden dünyanın “feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğu” uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, zengin ülkelerdeki genç ve sağlıklı insanların, daha yoksul ülkelerdeki tehdit altındaki insanlar ile sağlık çalışanlarına göre daha önce aşıya ulaşmasının adil olmadığını söyledi.

DSÖ Genel Direktörü, 49 görece varlıklı ülkede 39 milyon doz aşının yapıldığını belirtti ve düşük gelirli bir ülkede sadece 25 doz aşı yapılabildiğini ifade etti.

Şu ana dek Çin, Hindistan, Rusya, Britanya ve ABD kendi aşılarını geliştirdi ve bu ülkelerin neredeyse tamamı, aşıda kendi nüfuslarına öncelik verdi.

Dr. Ghebreyesus, “Lafımı esirgemeden konuşacağım: Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde ve bu çöküşün maliyeti, dünyanın en yoksul ülkelerindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmesiyle ödenecek” dedi.

“Sonuç olarak bu tavır, sadece pandemiyi, kontrol altına almak için gereken kısıtlamaları ve insani ve ekonomik acıları uzatacak” diye ekledi.

Ghebreyesus ayrıca, gelecek ay başlaycak küresel aşı paylaşma programı Covax‘a tam bir bağlılık çağrısında bulundu.


Dünya genelinde aktif vakalar 25 milyonun üzerinde

Fotoğraf: Victoria Jones/PA

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 96,009,891
  • Can kayıpları: 2,049,348
  • İyileşenler: 68,630,134
  • Aktif vakalar: 25,330,409

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (24,626,376)
  • Hindistan (10,582,647)
  • Brezilya (8,512,238)
  • Rusya (3,591,066)
  • Britanya (3,433,494)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (408,620)
  • Brezilya (210,328)
  • Hindistan (152,593)
  • Meksika (141,248)
  • Britanya (89,860)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oyuncu Bülent Yıldıran hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Akkuyu Nükleer Santrali'nde 'planlı patlama': Evler ve seralar zarar gördü