Ana SayfaDünyaRomanya’da gözaltına alınan gazeteci Akman serbest

Romanya’da gözaltına alınan gazeteci Akman serbest

HABER MERKEZİ – Romanya’da gözaltına alındıktan sonra zorla Türkiye’ye gönderilmeye çalışılan gazeteci Nuri Akman serbest bırakıldı.

Romanya’da gözaltına alındıktan sonra 18 Kasım’da zorla Türkiye’ye gönderilmeye çalışılan gazeteci Nuri Akman ile Kürt siyasi mülteciler Lokman Coşkun, Serbest Derin ve Serdar Bilgiç, başkent Bükreş’e bağlı Otopeni kasabasındaki Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilmişti.

Akman ve beraberindekiler avukatları aracılığıyla iltica prosedürü başlatmıştı.

Kamuoyunun baskısıyla Türkiye’ye iadeleri durdurulan isimlerden gazeteci Nuri Akman ve Kürt siyasi mülteci Lokman Coşkun’un serbest bırakıldığı öğrenildi.

Akman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Romanya’nın ben ve Lokman Coşkun’u yasadışı bir şekilde işkenceyle Türkiye’ye iade etme girişimine karşı yanımızda duran, ses çıkaran herkese sonsuz teşekkürler. An itibariyle serbestiz” ifadelerini kullandı.

Ne oldu?

Akman, Coşkun, Derin ve Bilgiç, 13 Kasım’da Timișoara kentinde kaldığı otelde 50’ye yakın mülteci ile birlikte gözaltına alınmışlardı.

Gözaltına alınanlar önce aynı kentteki bir gözaltı merkezinde tutuldu ardından da dün iltica taleplerine rağmen yasadışı biçimde Bükreş Havalimanı’na götürülerek, Türkiye’ye iade edilmeye çalışıldı.

35 mülteci İstanbul uçağına bindirilerek Türkiye’ye gönderildi. Akman ve beraberindeki üç kişi ise daha önce Yunanistan’da siyasi iltica taleplerinin olduğunu belirterek uçağa binmemekte direndi.

Saatlerce elleri kelepçeli bir şekilde Romanya polisinin yasadışı uygulamasına direnen Akman ve beraberindekiler, oluşan kamuoyu ile devreye giren avukatların havalimanına gitmesi sonucu yasa dışı işlem engellendi.

Nuri Akman, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hakkında açılan davalar nedeniyle ülkesini terk ederek 2019 yılının Ocak ayında Yunanistan’a geçmişti. Akman burada siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Yunanistan makamları Akman’ın bu talebine 2023 yılında iltica görüşmesi randevusu ile yanıt vermişti.

Bunun üzerine Akman, Yunanistan’da kendisi ile aynı hukuksuz uygulama ile karşılaşan diğer Kürt mültecilerle birlikte batı Avrupa ülkelerine ulaşmak üzere Yunanistan’dan çıkmıştı. Önce Makedonya’ya ardından Sırbistan’a geçen Akman, geçtiğimiz hafta başında Romanya’ya ulaşmış, 13 Kasım’da ise gözaltına alınmıştı.

  Zorla gönderilme durduruldu, iltica prosedürü başlatıldı



Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Vaka sayısı 58 milyona yaklaştı
Sonraki Haber
Erdoğan ve Kalın'dan AB'ye mesaj