Ana SayfaCezaevleriDiyarbakır Barosu’ndan ‘cezaevinde işkence’ açıklaması

Diyarbakır Barosu’ndan ‘cezaevinde işkence’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz bırakılan tutuklu Mehmet Sıdık Meşe’nin vücudundaki izlerin kaybolması için adli işlemlerin ‘ağırdan alındığı’ değerlendirmesinde bulunan Diyarbakır Barosu, “İşkence iddialarının etkin ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini, faillerin yargı önüne çıkarılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Sıdık Meşe’nin çok sayıda cezaevi personeli tarafından işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Meşe’nin işkenceye maruz bırakıldığını ailesine bildirmesi üzerine, avukatının aynı gün cezaevinde kendisi ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtilerek, “Müştekinin vücudunda çok yaygın bir şekilde işkenceden kaynaklı izler/bulgular olduğunu tespit ederek tutanak altına almıştır” denildi.

“Müşteki/mağdurun ailesi 2 Aralık’ta, meslektaşımız ise 3 Aralık’ta sorumlu cezaevi personeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur” diye devam eden açıklamada, işkence iddiasının Diyarbakır Barosu’na bildirilmesi üzerine bugün Mehmet Sıdık Meşe ve cezaevi yetkilileriyle bir görüşme yapıldığı kaydedildi.

Meşe ile yapılan görüşmeye ilişkin bilgilendirmede, “İşkenceden, özellikle falakadan kaynaklı olarak ayak tabanlarında meydana gelen morlukların kaybolması için buz tedavisi uygulandığı, vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen izler için de krem ve benzeri tedavilerin uygulandığı” tespitine yer verildi. Ayrıca şikayetçi olmaması konusunda tehdit edildiği belirtildi.

Açıklamada, savcılığın 3 Aralık 2020 tarihli talimatına rağmen, Meşe’nin adli muayene için henüz bir sağlık kurumuna gönderilmediği, işkencenin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen ifadesinin alınmadığı da kaydedildi.

Baronun açıklamasında, “Tüm bu bilgiler ışığında yetkililerin işkenceyi gizlemek ve müştekinin vücudundaki izlerin kaybolması için adli işlemleri ‘ağırdan aldıkları’ değerlendirilmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında, işkencenin bir insanlık suçu olduğu vurgulanarak, “İşkence iddialarının etkin ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi” talep edildi:

Sonuç olarak; söz konusu işkence iddiasının etkili ve yasaya uygun olarak soruşturulmadığını, faillerin korunduğu konusunda çok ciddi emareler bulunmaktadır. Bu nedenle müşteki/mağdur derhal bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek işkence bulgularının kayıt altına alınmasını; müşteki/mağdurun ivedilikle bizzat avukatı huzurunda Savcılıkça ifadesine başvurulmasını; suç şüphesi altında olan personelin açığa alınmasını; suçu gizleyen cezaevi personeli hakkında TCK 94/5. Maddede belirtildiği üzere soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.

  Diyarbakır Cezaevi'nde tutukluya işkence ve ölüm tehdidi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şiddet uygulayan erkek serbest bırakılmıştı: Vera Chikareva ölü bulundu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.