Ana SayfaGüncelBütçe görüşmeleri: BBP’ye konuşma hakkı var, TİP’e yok

Bütçe görüşmeleri: BBP’ye konuşma hakkı var, TİP’e yok

HABER MERKEZİ – Bütçe görüşmelerinde Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilere konuşma hakkının verilmemesine itiraz eden TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Bu mu adalet, bu mu özgürlük?” diye sordu. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Muhalefet temsilcilerinin tek bir söz alamaması Meclis çalışmalarına vurulacak bir darbedir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine başlandı.

2021 bütçesine ilişkin Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilere konuşma hakkı verilmemesine ilişkin usul tartışması yaşandı.

Grubu bulanan siyasi partilerin bütçenin tümü üzerinde kürsüde bir saat konuşma hakkı varken, grubu bulunmayan siyasi partilerin ise bu hakkı yok.

Bugünkü görüşmelerde tek istisna ise Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici için uygulanıyor. Destici, kürsüde bütçe lehinde 10 dakika konuşabilecek.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ise bütçe üzerine 5 dakika konuşma talebini dilekçe ile Meclis Başkanlığı’na sundu, ancak Meclis Başkanı Mustafa Şentop bu talebi kabul etmedi.

Bunun üzerine Baş, Şentop’un bu kararına itiraz ederek geçen yıl bütçe görüşmelerinde grubu olmayan siyasi partilere bu hakkın sağlandığını hatırlattı ve bu konuda usul tartışması açılmasını talep etti.

Şentop, tutumunun grubu bulunmayan siyasi parti temsilcilerinin kürsüde konuşma hakkını vermeme yönünde olduğunu yineledi. Bunun üzerine Şentop’un tutumu üzerine leyhte ve aleyhte konuşmalar yapıldı.

Baş: Bütçe yoksulların bütçesi olsun

Şentop’un tutumuna ilişkin aleyhte konuşan TİP Genel Başkanı Baş, şunları söyledi:

Bütçe emekçilerin, işçilerin vergisiyle oluşuyor. Bütçenin nereye harcandığını, paraların nereye kullanıldığını emekçilerin, işçilerin partisi olma iddiası olan bir partinin, Türkiye İşçi Partisi’nin, Sayın Başkan diyor ki konuşamaz. Bunu vicdanen, aklen nasıl içinize sindiriyorsunuz. AKP’den Meclis’e gelen bir partinin genel başkanı konuşabiliyor ama muhalefetten gelen konuşamıyor. Bu mu adalet, bu mu özgürlük? Bırakın bu kürsüden, bu memleketin vergisini veren, alın terini veren, damla damla bu bütçeyi oluşturan insanların temsilcileri de konuşsunlar. Bütçe, tuzu kuruların, mutlu azınlığın bütçesi olmasın. Emekçilerin, yoksulların da bütçesi olsun.

HDP ve CHP’den tepki

Yine aleyhte söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bütçe hakkının halkın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Aslolan halktır ve halk adına bütçe görüşmelerini burada yürütüyoruz. Yurttaşın hakkını savunurken, burada siyasi partilerin temsilcilerinin tek bir söz alamaması Meclis çalışmalarına vurulacak bir darbedir. Sayın Baş bir partinin genel başkanı, DBP Genel Başkanı Saliha Aydeniz burada. Sayın Destici’ye iktidar partisi 10 dakika konuşma hakkı vermiş. Lehte yorumun önünde bir engel yok. Siyasi patilere makul süreler verilmesi bütçe hakkının konuşulması açısından çok önemli bir meseledir. Usul tartışmasına bile gerek yok. Çoğulculuktan yana bir parti olarak her düşüncenin burada temsili gerekir o temsiliyetin de burada sözünü kurması gerekir.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Baş’ın talebinin haklı ve meşru olduğunu belirterek, “İçtüzüğe göre grubu bulunmayan partilerin temsilcilerine bütçe için söz vermeniz burayı parlamento yapar” diye konuştu.

AKP’li Turan: Doğru bulmuyoruz

Şentop’un tutumuna dair lehte söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Meclis’te her türlü fikirlin özgürce konuşulduğunu savunarak, “Kimsenin konuşmasından rahatsız olmuyoruz. Konu bir partinin konuşturulup konuşturulmaması değildir. Meclisin bağlayıcı olduğu bir gündemi var. Danışma Kurulu’na rağmen söz hakkı verilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, tutumunu değiştirmeyeceğini söyleyerek Erkan Baş’ın talebini reddetti.

  HDP'den bütçe şerhi: Ülkenin toplumsal emeği savaş ekonomisine gidiyor



Önceki Haber
Uzaklaştırma kararı yine korumadı: Tanju Acar evli olduğu kadını öldürdü
Sonraki Haber
Şiddet uygulayan erkek serbest bırakılmıştı: Vera Chikareva ölü bulundu