Ana SayfaKültür-SanatEverest Yayınları Hasan Ali Toptaş ile yolları ayırdı

Everest Yayınları Hasan Ali Toptaş ile yolları ayırdı

HABER MERKEZİ – Everest Yayınları, kadınları taciz ettiği ortaya çıkan yazar Hasan Ali Toptaş ile yolların ayrıldığını duyurdu. İletişim Yayınları da yazar Aslı Tohumcu’yu taciz ettiği ortaya çıkan yazar Bora Abdo’yla artık çalışmayacaklarını açıklamıştı.

Yazar Hasan Ali Toptaş’ın taciz ettiği kadınların sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaların ardından oluşan tepkiler sonucu Toptaş’ın yayıncısı Everest Yayınları’ndan ikinci bir açıklama geldi.

Everest Yayınları’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kamuoyuna, Yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla.”

Everest dün Twitter üzerinden yaptığı ilk açıklamada, “Yayınevimizin yazarlarından Hasan Ali Toptaş ile ilgili açıklamaları hassasiyetle takip ediyoruz. Mağduriyetlerin dile getirilmesini önemsiyoruz. Koşulsuz, amasız olarak kimden gelirse gelsin her türlü tacizin karşısındayız. Süreci bu anlayışla değerlendirmekte olduğumuzu saygıyla duyururuz” ifadelerine yer vermişti.

Taciz ifşası çığ gibi büyüdü

Sosyal medyada bir Twitter kullanıcısının yazar Hasan Ali Toptaş’ın kendisini ve arkadaşını taciz ettiğini açıklaması üzerine pek çok kullanıcı benzer tacizlere maruz kaldıklarını duyurmuştu.

Leyla isimli kullanıcının “Bu adamın heyecanla ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığıdır kendisi” paylaşımı üzerine 20’ye yakın kadın, Toptaş’ın kendilerini de cinsel tacize maruz bıraktığını yazdı.

‘Dayanışma insanı iyileştiriyor’

Toptaş’ın cinsel saldırı faili olduğunu söyleyenler arasında yazar Pelin Buzluk da var.

Buzluk’un yazdıklarının ardından yazar Aslı Tohumcu ve Nermin Yıldırım’ın da aralarında olduğu çok sayıda kadın “yalnız değilsin” diyerek kendilerini taciz eden yazarları ifşa etti.

Olanları Hürriyet’e anlatan Buzluk, “Leyla isimli kullanıcının yazdıklarını görünce altına ‘Neden çamur atıyorsun, ne belli?’ gibi bir yorum gördüm. Sonra ‘onu yalnız bırakmamalıyım ben de başımdan geçeni anlatmalıyım’ diye düşündüm. Yaşadıklarımı yeniden hatırlamak travma tetikleyici oluyor” dedi.

Benim başımdan geçenler 2011 yılında oldu. Cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğim bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Yaz aylarıydı, eski eşimle birlikte bizi yazı evine davet etmişti. Eşim gelmek istemedi ben tek başıma gittim. Yaz olduğu için bir elbise giymiştim. O davette bir fiziksel yönelimi ve zorlaması oldu.

Şoke olmuştum. Bir süre kendimi o evdeki banyoya kapattım ve kendisine ‘Özür dilerim ama ben istemiyorum’ dedim. Daha sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi ‘Sen kimsin de beni istemiyorsun?’ gibi bir hali vardı. Eski eşimle de tanışıyordu.

Dayanışmanın insanı iyileştirdiğini belirten Buzluk, “Bir kişi bana özelden Hasan Ali Toptaş’ın kendisini henüz 16 yaşındayken taciz ettiğini söyledi. Ben bu olayı en yakın arkadaşlarıma bile anlatamamıştım” diye konuştu.

Saklamak büyük bir yükmüş. Öğrenilmiş bir kadınlık var. Kendimizi suçluyoruz. O ise itibarına güvenerek bunu yapıyor. İşte bizim bu tip ifşalarla o itibarı yerle bir etmemiz gerekiyor. Susmayı sürdürürsem kadınlara bunu yapmaya devam edecekti, susmadım.

Verilen ödül geri alındı

Bu arada Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, bu yıl Hasan Ali Toptaş’a verdiği Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü geri aldıklarını duyurdu.

Değerlendirme Kurulu, Toptaş’a verilen ödülün geri çekilmesine karar verdi.

Değerlendirme Kurulu üyesi Celal Soycan, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu son derece ağır bir durum. İnsani, ahlaki, vicdani, edebi sorumluluğumuz gereği Toptaş’a verdiğimiz ödülü geri çekmeye karar verdik” dedi.

Hasan Ali Toptaş’ın ‘özrü’ kabul görmedi

Hakkındaki ifşaların ardından Hasan Ali Toptaş Twitter hesabı üzerinden suçlamaları kabul edip kadınlardan ‘özür’ dilemişti.
Ancak Hasan Ali Toptaş’ın özür dilerken kullandığı ifadeler kadınların tepkisine neden olmuş ve kabul görmemişti.

İletişim Yayınları da Bora Abdo ile yollarını ayırdı

Öte yandan kadınların tacizle suçladığı yazarlardan Bora Abdo hakkında da kitaplarını basan yayınevi harekete geçmişti.
İletişim Yayınları, kadınlara tacizde bulunmakla suçlanan yazar Bora Abdo ile olan yayın ilişkisini sonlandırdığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, “İletişim Yayınları olarak, maruz bırakıldıkları gayriinsani davranış, zorbalık ve tacize karşı yazarlarımız Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’yla beraberiz” denildi.

Abdo’nun İletişim Yayınları etiketiyle yayımlanan “Hayâlî’nin Tesadüfleri” isimli bir kitabı bulunuyordu.

Bora Abdo

Yazar ve editör Pelin Buzluk’un yazar Hasan Ali Toptaş’ın kendisine cinsel saldırı ve tacizde bulunduğunu açıklamasının ardından, yazar Aslı Tohumcu da bir diğer yazar Bora Abdo’nun kendisini taciz ettiğini söylemişti.

Tohumcu, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Hasan Ali Toptaş da yalnız değil tabii. Bora Abdo var. Beni arkadaşımdan ayırıp taksime atlamasıyla gelişen bir olay. Ben de büyüdüm, kadınlarla sarmalandım iyice. Konuşabiliyorum. Herkes konuşsun. Bizim korkacak bir şeyimiz yok!” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uluslararası Basın Enstitüsü'nden #Özgür Basın kampanyası
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.