Ana SayfaGüncelMusa Orhan’ı protesto eden HDP’lilere ‘fiziki mesafe’ gerekçeli ceza

Musa Orhan’ı protesto eden HDP’lilere ‘fiziki mesafe’ gerekçeli ceza

HABER MERKEZİ – HDP Batman İl Örgütü’nün yaptığı cinsel saldırı faili Musa Orhan’ı protesto eyleminin de aralarında olduğu eylemler gerekçe gösterilerek çok sayıda kişiye ‘fiziki mesafeyi ihlal etmekten’ ceza kesildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü tarafından düzenlenen eylemlere, pandemiyle mücadele kapsamında alınan “Fiziki mesafe” ve “Maske takma” genelgesi gerekçe gösterilerek ceza kesildi.

HDP’nin eylem ve etkinliklerine katılanlara yönelik bugüne kadar bir milyon TL’ye yakın idari para cezası kesildi.

İl yöneticilerinin çoğuna en az 10 ceza kesilirken, sadece HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan’a fiziki mesafe ve maske gerekçesiyle 17 ayrı ceza kesildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İpek Er’e cinsel saldırıda bulunup intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan’ı protesto etmek için Atatürk Parkı’nda yapılan açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle 18 kişiye, 900 TL’den toplam 16 bin 200 TL fiziki mesafe cezası kesildi.

Ayrıca kayyum protestoları, il binası önündeki basın açıklamaları, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan etkinliklerde de para cezası kesildi.

Kesilen 3 bin 150 ve 900 TL arasında değişen cezaların tahsili için de baskı yapıldığı belirtildi.

‘Aldığımız nefese bile ceza kesmişler neredeyse’

Ceza kesilen isimlerden biri olan HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulplu, demokratik taleplerini dile getirdiklerinde polisin yoğun ablukası ile karşı karşıya kaldıklarını ve kimi zaman gözaltına alındıklarını belirterek, bununla yetinmeyen kolluk güçlerinin pandemiyi bahane ederek, haklarında para cezaları kestiğini ifade etti.

Kulplu şimdiye kadar kendilerine 97 kez para cezası kesildiğini belirterek, şunları söyledi:

Her seferinden ya 10 ya da 15 kişiye ceza kesiliyor. Kimine 7, kimine ise 16 kez ceza kesilmiş durumda. 97 kez toplu olarak para cezaları kesildi. Bize kesilen para cezaları yaklaşık 1 milyona TL’dir. Kesilen cezaların çoğu fiziki mesafe bahana ediliyor ve 3 bin ile 900 TL arasında değişen para cezaları var.

Kesilen cezalara karşı itirazda bulunduklarını kaydeden Kulplu, yapılan itirazların henüz sonuçlanmadığını söyledi.

Para cezası alanlardan biri de HDP İl Yöneticisi Murat Kılıç, “HDP’ye üye ol” çalışması yürütürken çekilen görüntülerin HDP Batman İl Örgütü’nün sosyal medya hesabından paylaşmasının delil olarak gösterildiğini ve kendisine fiziki mesafe gerekçe gösterilerek para cezası kesildiğini dile getirdi.

Kılıç, “Polis bizim sosyal medya hesabımızdaki fotoğrafları delil olarak saydı ve ceza verdi. Kentte bulunan diğer partiler toplantı ve basın açıklaması yapıyor. Ancak onlara herhangi bir ceza kesilmiyor. Bizim aldığımız her nefese bile neredeyse ceza kesmişler” diye konuştu.

HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan ise kendisine 17 kez para cezası kesildiğini belirtti.

Doğan, “Yaşanan olayların sorumlularına ceza vermek yerine bizim katıldığımız protesto eylemlerine maske, sosyal mesafe bahane ederek, para cezaları kesiliyor” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pandemi döneminde artan polis şiddeti sağlık koşullarını da kötüleştirdi
Sonraki Haber
Hamburg'da Kürt Film Festivali başlıyor