Ana SayfaGüncelBakanlıktan trans yağ konusunda ‘geri adım’ sinyali

Bakanlıktan trans yağ konusunda ‘geri adım’ sinyali

HABER MERKEZİ – Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından gündeme getirilen “trans yağ” ibaresinin gıda etiketlerinden çıkarılması ile ilgili Tarım Bakanlığı geri adım atacağının sinyalini verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinin etiketinden “trans yağ” ibaresini kaldırmak için hazırladığı yönetmelik taslağında geri adım atacağı sinyalini verdi.

Konuyu ilk olarak gündeme getiren gazeteci ve tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın Dünya gazetesinde yer alan haberine göre taslakta, “Yönetmelik ile getirilen kısıtlamalar kapsamında gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılmaz” hükmüne yer veriliyordu.

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, HaberTürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu programda hazırlanan taslağın görüşe açıldığını ve gelen görüşler doğrultusunda “trans yağ” ibaresinin etiketlerde kalabileceğini söyledi.

Seçkin, program sonunda ise “Yani ‘trans yağ yoktur’ ifadesi ile ilgili bir gündem oluştu. Bunun kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum, özellikle” dedi.

Program sunucusu Ersoy’un “Etiketlerden kaldırılmayacak değil mi?” sorusuna ise Seçkin, “Evet” diye yanıt verdi.

Ne oluyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslağı hazırlayarak bakanlığın internet sayfasında görüşe açtı.

Taslağın 7. maddesine göre, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 35. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi şu şekilde değiştirilmesi öngörülüyor: “7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik ile getirilen kısıtlamalar kapsamında gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılmaz.”

Taslağın bu haliyle kabul edilmesi halinde, gıda ürünlerinin “trans yağ” içerip içermediği etiketlere yazılmayacak. Yani tüketici, gıdada ne kadar trans yağ olduğunu bilmeyecek.

  'Trans yağ' gıdadan değil etiketten çıkarılıyor



Önceki Haber
Açlık grevleri 21’inci gününde: Güven'den 'duyarlılık' çağrısı
Sonraki Haber
Pandemi döneminde artan polis şiddeti sağlık koşullarını da kötüleştirdi