Ana SayfaDünyaABD’de Biden dönemi bugün başlıyor

ABD’de Biden dönemi bugün başlıyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ı yenilgiye uğratan Joe Biden, bugün olağanüstü güvenlik önlemleri altındaki Kongre’de yemin ederek göreve başlayacak. Törenlere katılmayacak olan Trump ise gider ayak 143 kişi hakkında af kararı verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım 2020’de yapılan ve bir hayli çekişmeli geçen başkanlık seçiminin ardından Donald Trump’ı yenilgiye uğratan Joe Biden bugün yemin ederek görevine başlayacak.

Biden, Kongre binası önünde yapılacak yemin töreni öncesi Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte Washington’daki Lincoln Anıtı önünde Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden 400 bin Amerikalı’yı andı.

Başkentteki anmada Biden ve Harris’e eşleri Jill Biden ve Doug Emhoff da eşlik etti.

Trump katılmıyor

Biden ve Harris’e eşleri de eşlik ederken, Lincoln Anıtı’nın önündeki havuzun etrafında, salgında ölen 400 bin kişiyi temsil eden 400 fener yakılarak sade bir tören yapıldı.

Trump’ın daha önce açıkladığı gibi katılmasının beklenmediği yemin töreni yerel saatle 11.30’da (TSİ 19.30) başlayacak.

Sıra dışı bir başkanlık dönemi geçiren Trump, ABD tarihinde Başkanlık yemin törenine katılmayan dördüncü isim olarak tarihe geçti. En son 152 yıl önce 17. ABD Başkanı Andrew Johnson kaybettiği rakibinin yemin törenine katılmamıştı.

Üst düzey güvenlik tedbiri

Tören öncesi Amerikalı güvenlik yetkilileri, 6 Ocak’taki Kongre baskınında olduğu gibi olumsuz görüntülerin ortaya çıkmaması için günlerdir üst düzey önlem almış vaziyette.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) başkentte güvenliği sağlamakla görevlendirilen 25 bin Ulusal Muhafız’ı da güvenlik taramasından geçirdi.

Yemin töreninin düzenleneceği Kongre binası ve etrafı, yüksek tel örgü ve dikenli tellerle çevrilirken, alınan güvenlik önlemleri önceki yemin törenlerinden farklılık gösterdi.

Kongre binası ve Washington Anıtı arasında kalan ve National Mall olarak bilinen bölge civarındaki yollar güvenlik önlemleri nedeniyle kapatılırken komşu Virginia eyaletini Washington’a bağlayan köprülerin çoğu da trafiğe kapatıldı.

Trump gider ayak af çıkardı

Öte yandan görevi bırakmasına 24 saatten az bir süre kalan Trump, gider ayak 73 kişi hakkında af, 70 kişinin de cezasının hafifletilmesiyle toplam 143 kişi hakkında af kararı çıkardı.

Trump’ın eski danışmanı ve baş stratejisti Steve Bannon da affedilenler listesinde yer aldı.

Bannon iddianamede 2016 yılındaki seçim kampanyasında toplanan 25 milyon dolardan yüz binlerce doları şahsi işleri için harcamakla suçlanıyordu.

Öte yandan Trump, silah taşıma kanunlarını deldikleri için yargılanan rap sanatçıları Lil Wayne ve Kodak Black ile yolsuzluk suçlamaları ile 28 yıl hapis cezası alan eski Detroit Belediye Başkanı Kwame Kilpatrick için de af çıkardı.

Af çıkarılan kişiler arasında uzun süreli siyasi müttefiki Elliott Broidy ve Paul Erickson’ın da bulunduğu bildirildi.




Önceki Haber
Çevrimiçi ve ücretsiz: İstanbul Modern Sinema’dan 'Gelecek Kısa' seçkisi
Sonraki Haber
İran sınırında beş kolber çığ altında