Ana SayfaGüncelBiden’ın soykırım açıklamasına dört partiden ortak bildiri

Biden’ın soykırım açıklamasına dört partiden ortak bildiri

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanıyan açıklamasına ilişkin Meclis Başkanı Şentop’un imzasını taşıyan bildiriye AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti kabul oyu verirken, HDP ret oyu verdi.

Meclis Genel Kurulu’nda, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanıması yönündeki açıklamasını kınayan ve reddeden ortak bildiri kabul edildi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan bildiriye AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti kabul oyu verirken, HDP ise ret oyu verdi.

Bildiride, Biden’in açıklamaları kınanarak, 1915’te yaşananların soykırım olduğu yönündeki açıklamaların iftira olduğu ileri sürüldü.

Tarihi konularda hüküm vermeye hukuken ve ahlaken yetkisi bulunmayan ABD Başkanının yaptığı bu açıklama, nezdimizde yok hükmündedir.

Birinci Dünya Savaşı şartlarında yaşanan, Osmanlı Devleti’nin Türk ve Ermeni halkları için trajik sonuçlar doğuran olaylardan 106 yıl sonra böyle sorumsuzu bir açıklamanın yapılmasının sebebi, değişen tarihi belgeler ya da uluslar arası hukuk normları değil, bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş ABD yönetiminin radikal Ermeni lobilerinin baskısına boyun eğmesidir.

Tarihi gerekçelerle bağdaşmayan bu açıklama, halklar arasında yakınlaşmaya hiçbir katkı sağlamayan akıldışı ve sorumsuz bir adımdır.

Başkan Joe Biden’ı tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, milletimizin vicdanını derinden yaralayan bu hatalı açıklamasını değiştirmeye, başta Türk ve Ermeni halkları olmak üzere bölge halkları için barış, istikrar ve güven içinde yaşama çabalarını desteklemeye ve ikili ilişkilerimiz üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etkiler yapacak bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz.

“Bildiriler yayınlamak tarihsel sorunların çözüm yolu olmadı”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bildiriye neden ret oyu verdiklerini şöyle açıkladı:

Onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ve çeşitli ülke parlamentolarında tartışılan, ama ne yazık ki, kendi ülkemizin kurumlarında ve Meclisi’nde bir tabu olarak tutulan ve tartışılmayan, coğrafyamızı çoraklaştıran tarihsel olayları şöyle veya böyle tüm yönleriyle tartışıp açığa çıkaramadığımız her gün ülkemize ağır toplumsal ve siyasal bedeller ödetmektedir.

Tarihsel ve siyasal sorunlarımızın Türkiye’de ve tarihimizle yüzleşme bağlamında ele alınmaması, sorunların uluslararası boyutlara taşınmasına, topraklarımızdaki sorunların küresel güçler ve devletler tarafından kendi amaçları yönünde kullanılmasına yol açmaktadır. Bu bir kez daha açığa çıkmıştır.

HDP olarak tarihte yaşananların, iç siyasette iktidarların kendi pozisyonlarını sağlamlaştırma aracı haline getirilmemesi ve de facto olarak ülke dışına havale edilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu konuda yapılan yanlışlar ülkemizi zor duruma düşürmektedir.

Ortak ve eşit bir geleceği, toplumsal barışı kurmak için halkların acısı, hiçbir iktidarın çıkar aracı haline getirilmemelidir. Bildiriler hazırlayıp yayınlamak, tarihsel sorunların çözüm yolu olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Hrant Dink’in bir sözü var, ‘Biz, bir gerçeği ortaya çıkarmaya, anlamaya, bir olayı idrak etmeye çalışmalıyız. Ama şu anda dışarısı da içerisi de Türkiye’yi ‘ikrar’ ya da ‘inkar’ gibi iki kavrama sıkıştırmış durumda.

İnsanlar ancak Ermeni meselesini öğrendikten, anladıktan sonra ‘bu benim için soykırımdır ya da değildi’ diye olayı kabul eder ya da etmezler. Ayrıca devletin dışarıdan baskılarla mecbur kalıp olayı kabul etmesinin de hiçbir anlamı yok. Çünkü gerçeği görmesi gereken toplumlardır. Konuşulması gereken kavram da ‘vicdan’dır. Devletlerin vicdanı olmaz, toplumların insanların vicdanı olur. Zaten idrak vicdanla ilgili bir süreçtir.




Önceki Haber
Yeni Yaşam çalışanına 'ajanlık' dayatması
Sonraki Haber
TTB: Desteksiz, korumasız kapatma çözüm değil