Ana SayfaCezaevleriAkciğer hastası ağır hasta tutuklu Menduh Kılıç tedavi edilmiyor

Akciğer hastası ağır hasta tutuklu Menduh Kılıç tedavi edilmiyor

HABER MERKEZİ – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, akciğer hastası olan ve tedavisi yapılmayan ağır hasta tutuklu Menduh Kılıç’ın acilen tahliye edilmesi için çağrı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, her hafta düzenledikleri eylemlerinin 334. haftasında, ağır hasta tutuklu Menduh Kılıç için video mesaj yayınladı.

Mesajda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Kılıç’ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Çevirmen, akciğer hastası olan ve durumu giderek ağırlaşan Kılıç’ın sağlık durumuna dair şunları söyledi:

Yaklaşık olarak 29 yıldır cezaevinde bulunmaktadır. Kronik resisten akciğer TBC (Tüberküloz) hastasıdır. Bu hastalıktan dolayı sol akciğerinin 2/3 ameliyatla alınmıştır. Yine aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuş ve aynı akciğerinde leke tespit edildiğinden dolayı, lekeden parça alınıp biyopsi yapılması gerekmektedir. Sağ akciğerinde de bu hastalıktan kaynaklı olarak ciddi tahribat oluşmuştur. İleri derecede astım ve KOAH hastasıdır ve solunum cihazına bağlı yaşamımı idame ettirmek zorundadır.

Kronik faranjit hastasıdır. Ayrıca kronik mide reflüsü hastalığı mevcut olup, bu hastalıktan kaynaklı yemek borusunda tahribat meydana. Sol bacağında kist bulunmaktadır ve aynı zamanda kronik alerji hastasıdır. Tüberküloz tedavisi yarım kalmıştır. Sürekli olarak öksürme, boğazdan kan gelme, nefes almakta zorlanma, boğuluyor gibi olma, boğazda yanma, halsizlik, vücutta uyuşma, şişme, sık sık baş dönmesi gibi ciddi rahatsızlıklar oluşmakta ve sağlığının kötüye gitmesiyle ciddi olarak kaygı yaşamaktadır.

Tedavi edilmiyor

Kılıç’ın sağlık raporu olmasına rağmen tedavi edilmediğini vurgulayan Çevirmen, sözlerine şöyle devam etti:

Hastanın tedavisi sadece ‘İstanbul, İzmir ve Ankara’da yapılabilir ve mümkündür’ denilmesine rağmen ve tedavisinin Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde başlatılması için Adalet Bakanlığı’na yapmış olduğu başvurusuna henüz bir cevap gelmemişken 09.03.2020 tarihinde hiçbir talebi ve isteği olmadan İstanbul Maltepe Cezaevi’nden aniden alınıp Afyonkarahisar 1 Nol’u T Tipi Cezaevi’ne getirilmiştir. Bu nedenle tedavilerinin daha iyi koşullarda yapılması mümkün olmayan bir cezaevinde kalmak durumunda bırakılmıştır.

‘Acilen tahliye edilmeli’

Kılıç’ın sağlık sorunlarına dair Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazdığını fakat şu ana kadar kendisine bir cevap verilmediğini ifade eden Çevirmen, şu ifadeleri kullandı:

Acilen bir ambulansla ya İzmir Menemen R Tipi ya da İstanbul Metris R Tipi Cezaevi’ne naklinin yapılması, doktorların kontrolüne alınmasını istemiş ancak şimdiye kadar bu talebi karşılanmamıştır. Kılıç’ın hastalıkları, acilen tedavi edilmesi gereken ciddi akciğer rahatsızlıklarıdır ve özellikle salgından en fazla etkilenebilecek hastalık grubuna dahildir. Bu denli ağır ve birinci dereceden risk grubuna dahil olan hastanın acilen tahliye edilmesi ve bu süre zarfında talep ettiği üzere R Tipi Cezaevlerine naklinin yapılarak tedavilerinin gözetim altında yapılması gerekmektedir.




Önceki Haber
Buldan: Sonbaharda erken seçim tarihini konuşacağız
Sonraki Haber
Ağabeyinin cinsel istismarda bulunduğu 12 yaşındaki çocuk doğum yaptı