Ana SayfaGüncelMelih Bulu’nun atanmasının iptali için Danıştay’a başvuru

Melih Bulu’nun atanmasının iptali için Danıştay’a başvuru

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’nden 70’i aşkın akademisyen, Melih Bulu’nun üniversite rektörlüğüne atanmasının iptali için Danıştay’a başvuruda bulundu.

70’ten fazla Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni, Melih Bulu’nun rektör olarak atanması kararının iptali için Danıştay’a başvurdu.

Dilekçede, “Yapılan atama işlemi, Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı bir işlemdir” denilirken “Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan takdir yetkisi maalesef kamu yararının aleyhine ve atama işleminin oluşturacağı etki gözetilmeden kullanılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Bulu’nun siyasi geçmişine de dikkat çekilen dilekçede, Yükseköğretim Kanunu’nda (YÖK) rektörlük ataması için belirlenen “Siyasi parti üyesi olan öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler” koşulu hatırlatıldı.

Dilekçenin devamında atamanın üniversite özerkliğiyle ‘tam bir çelişki içinde’ olduğu belirtilirken “Anayasal düzeyde teminat altına alındığı ve uluslararası sözleşmelerle taahhüt altına girildiği üzere, üniversitelerin kurumsal ve bilimsel özerkliğinin korunması kamu otoritesinin yükümlülüğüdür. KHK ile normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yapılan düzenleme ise bu yükümlülüğün tam tersini ifade etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak’ta, 2015’te AKP’den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne kararname ile rektör olarak atadı.

Bulu’nun rektör olarak atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi.

4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde eylem düzenleyen öğrencilere polis, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti, üniversite kapısına da kelepçe vurdu.

Bulu’yu protesto eden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.

Protesto eylemlerinde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Bugüne kadar en az 560 öğrenci gözaltına alındı, en az 27 kişiye de ev hapsi verildi. Dokuz öğrenci ise “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarından tutuklu bulunuyor.

Boğaziçi öğrencilerine birçok şehirden ve çok sayıda üniversiteden de destek gelirken, gazeteciler, sinemacılar ve müzisyenler de yayımladıkları bildirilerle öğrencilerin yanında olduklarını açıkladılar.

Akademisyenler ve öğrencilerin eylemleri devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sarkozy’ye yolsuzluktan üç yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Erdoğan 'yeni normalleşme süreci' kararlarını açıkladı