Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlardan ‘tahliye’ çağrısı: Onlar ölmemek için öldürdüler

Kadınlardan ‘tahliye’ çağrısı: Onlar ölmemek için öldürdüler

HABER MERKEZİ – Şiddet gördükleri erkekleri öldürmek zorunda kalan kadınların derhal tahliye edilmesi çağrısı yapan Mor Dayanışma üyesi kadınlar, “Kadınların yaşamak için yaptığı her türlü savunma, bir meşru müdafaa olarak görülmeli ve cezasız kalmalıdır” diye seslendi.

Mor Dayanışma üyesi kadınlar, şiddet gördükleri erkekleri öldürerek öz savunmalarını aldıklarını için tutuklanan Melek İpek, Fikriye Özbek ve Nimet Akgün şahsında şiddet mağduru kadınlar için Kadıköy Süreyya Operası önünde açıklama yaptı.

“Yaşamak için öz savunma şarttır” pankartı açan kadınlar, “Kadınları değil cinayetleri engelle”, “Erkek şiddetine karşı öz savunma”, “Yaşamak istiyoruz” dövizleri taşıyan kadınlar, öz savunmalarını aldıkları için tutuklanan kadınların tahliye edilmesini talep etti.

‘Güvende değiliz’

Grup adına açıklama yapan Mor Dayanışma Sözcüsü Cemile Baklacı, 2019 yılında 474, 2020 yılında 316 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, bu yılın başında da şimdiden onlarca kadının katledildiğini vurguladı.

“Her gün tanıdığımız veya tanımadığımız biri tarafından katledilmeyeceğimizin güvencesi yok. Her gün yaşamlarımız tehdit altında. Güvende değiliz” diyen Baklacı, şu ifadeleri kullandı:

Bir yandan erkek egemen sistem var olduğu günden bu yana sürekli yayılıp kendini yeniden üretirken diğer yandan kapitalizm içine girdiği yapısal kriz ile kadın bedeni ve emeği üzerindeki tahakkümünü arttırıyor. Erkek devletin kadın düşmanı politikaları durmadan devam ediyor. Pandemi gerekçesiyle cezaevindeki katillerin salınmasından, İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e varan saldırılara, iyi hal indirimlerinden mevki ve ünvan sahibi katillerin korunmasına kadar erkeklerin sırtı sıvazlanıyor, şiddet meşrulaştırılıyor.

‘Meşru müdafaa sayılmalıdır’

Baklacı, Konya’da evli olduğu erkek tarafından kaynar su dökülerek öldürülmek istenen Rukiye Ay ile Kocaeli’de uzaklaştırma kararı aldırdığı erkek tarafından yüzü kesilen Anna Butim’in durumuna da değindi.

Kadınların hayatına göz diken faillerin adeta ödüllendirildiğini, yaşam alanlarına saldırı olduğunu vurgulayan Baklacı, şöyle devam etti:

Kadınların yaşamak için yaptığı her türlü savunma, bir meşru müdafaa olarak görülmeli ve cezasız kalmalıdır. Melek İpek ve Nimet Akgün ölmemek için öldürmek zorunda kaldılar. Hayatlarına sahip çıkmak için öz savunma uyguladılar.

Kadınlar olarak hayatlarımıza sahip çıkmaktan, hakkımız olanı almak için mücadele etmekten ve elbette ki örgütlenerek, dayanışmayı büyüterek de öz savunmamızı geliştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Bugün Melek’in ve Nimet’in eylemleri patriyarkaya bir yumruk niteliğindedir. Ve bizler kız kardeşlerimizin hayatlarını savunma mücadelesinde onları asla yalnız bırakmayacağız. Melek ve Nimet serbest bırakılmalı, kadın katilleri ve tecavüz, şiddet failleri cezaevlerine gönderilmelidir.

Öte yandan Mor Dayanışma üyesi kadınlar aynı sloganla İzmir’de de açıklama yaparak, tutuklu kadınların derhal tahliye edilmesini istedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Joe Biden, ABD'nin 46. Başkanı olarak yemin etti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.