Ana SayfaGüncelSivas katliamı davası zamanaşımı yolunda: Karamollaoğlu dinlensin

Sivas katliamı davası zamanaşımı yolunda: Karamollaoğlu dinlensin

HABER MERKEZİ – Sivas Katliamı davasının firari sanıklarının yargılandığı davanın duruşmasında avukatlar yargılamanın sürüncemede bırakılarak zamanaşımına doğru götürüldüğünü vurguladı. Duruşmada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dinlenmesi talebinde de bulunuldu.

Zaman aşımına uğratılan Madımak Oteli’nde 33 aydın ve sanatçının 1993’te yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı davasında dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davanın duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Kemal Peköz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Servet Ünsal ve Yıldırım Kaya’nın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi, insan hakkı savunucusu izledi.

Katliamda yaşamını yitiren Hollandalı Carina Cuanna için Hollanda Büyükelçiliği de ilk kez bir gözlemci görevlendirerek duruşmaya gönderdi.

Dosyası ayrılan ve firari olan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ile Murat Karataş’ın yargılandığı duruşma kimlik tespiti ile başladı.

‘Temel Karamollaoğlu dinlensin’

Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın avukatı Özgür Piroğlu, duruşmada dönemin Sivas Belediye Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dinlenmesi için Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 15 Ocak 2021’de dilekçe verdiğini hatırlatarak, “Karamollaoğlu bu davanın en büyük sanığı, katliamı gerçekleştirenleri de iyi tanıdığını düşünüyoruz. Bu konuda bir dilekçe vermiştik. Karamollaoğlu tanık olarak eklenmesini talep ediyoruz” dedi.

Davanın uzun sürmesine değinen Piroğlu, “Sanıkların daha önce savunmaları alındı, savunma haklarının kısıtlanması söz konusu değil. Sanıkların ifadelerinin yeniden alınmasına gerek yok, biz bunu talep ediyoruz. CMK maddeleri önümüzü kesiyor, buna karşı bireysel başvuru yapma hakkımız yok ama sizin mahkeme olarak hakkınız var. Bizim talebimiz doğrultusunda Anayasa Mahkemesi’ne bu maddeye karşı başvuru yapabilirsiniz. Bu sanıklar katliam yaparak Anayasa’ya karşı suç işledi. İnsanlığa karşı bir suç söz konusu” ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Aziz Nesin’in oğlu Ahmet Nesin’in daha önce dinlenmesi talebinde bulunduklarını dile getiren Piroğlu, talebin mahkeme tarafından reddedildiğini belirterek, talebini yineledi.

‘Sanıklar neden bulunmuyor?’

Davanın avukatlarından Şenal Sarıhan da davadaki zaman aşımına dikkat çekerek, şöyle dedi:

Üç sanığın adreslerinin tespiti ve iadelerinin hızlandırılmasını talep ediyoruz. Bu sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına rağmen firari sanıklar hala getirilmedi. Bizim talebimiz bu sanıkların getirilmesi önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Katliama 15 bin kişi katıldı ve gerekli kanıtların toplanmasını istiyoruz. Göstermelik bazı kişiler yargılandı, 33 kişi ağırlaştırılmış müebbet alırken diğerleri beraat aldı. Yargıtay’ın aleyhlerinde idam cezası ile yargılanması istenen sanıklar salıverildi ve yurt dışına çıkarıldılar. Bu insanların nasıl yurt dışına çıktığı sorgulanmadı. Asıl bu eylemi yapanları mahkemede göremedik, şu anda bilmiyoruz. 10 Ekim-Der müdahil olma talebinde bulundu yerindedir, eğer Sivas katilleri bulunsaydı Suruç, 10 Ekim ve yeni yeni katliamlar gerçekleşmezdi.

‘Yakalanmamaları yeni katliamların önünü açtı’

“Bu insanların yakalanmaması yeni katliamların önünü açmıştır” vurgusu yapan Sarıhan, hukuki bir kuşkuları olduğunu söyledi ve “Bu insanlar getirilmiyorsa bir hukuk açığı olduğunu gösterir” dedi.

Ankara Barosu tarafından sanıklar için CMK kapsamında görevlendirilen sanık avukatına yönelik de Sarıhan, “Bir avukat iş seçmede özgürdür, avukatlık görevi insan haklarını savunmadır. İnsanlığa karşı bir suç işlenmişse meslektaşımızın yerinde olsam sanık avukatı olarak bu davaya katılmazdım. Ankara Barosu insanlığa karşı suç işleyenleri savunmaz” eleştirisinde bulundu.

‘Madımak dosyası olduğunu bilmiyordum’

Kamu görevini sürdürdüğünü kaydeden sanık avukatı ise “Ben hedef gösterildim ama bu davanın Madımak dosyası olduğunu buraya geldiğimde anladım. Vicdani olarak haklı olabilir ancak hukuksal olarak haksızlar. Söylenenleri tutanağa geçmesini talep ediyorum. Tutanağa geçerse benim çekilme talebinde bulunma hakkım olacak” diye belirtti.

Dava Haziran ayına ertelendi

Avukatların taleplerini reddeden mahkeme heyeti firari sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin beklenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 9 Haziran’a erteledi.

Avukat Piroğlu, duruşmanın Haziran’a ertelenmesine tepki göstererek, davanın zaman aşımına uğratılmak istendiğini söyleyip, yakın bir tarihe alınması gerektiğini ifade etti.

Sivas Katliamı davasının zamanaşımı süresi 2023’te doluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sıla’ya şiddet uygulayan Ahmet Kural’a verilen hapis cezası bozuldu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.