Ana SayfaManşet“Özsavunma haktır; Melek derhal serbest bırakılmalı”

“Özsavunma haktır; Melek derhal serbest bırakılmalı”

HABER MERKEZİ – HDP Kadın Meclisi, kendisine işkence eden Ramazan İpek’e karşı özsavunmada bulunup, hayatta kalan Melek İpek’in derhal serbest bırakılmasını istedi. Antalya Kadın Platformu da serbest bırakılmasını istedikleri Melek’e dayanışma mektupları gönderdi.

Melek İpek, kendisine saatlerce işkence eden ve defalarca kez ölüm tehdidinde bulunan evli olduğu Ramazan İpek’e karşı özsavunmada bulunmuştu. Bunun sonucunda Ramazan İpek ölürken, Melek işkenceden yaralı olarak kurtulmuştu.

Saatlerce işkenceye ve cinsel saldırıya maruz bırakıldığını ifadesinde belirtmesine rağmen çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Melek’in 8 ve 6 yaşlarında iki kız çocuğu var.

31 yaşındaki Melek ifadesinde, birçok kez karakola başvurup koruma kararı almak istediğini, ancak Ramazan İpek’in büyük kızının doğumundan sonra “Sen koruma kararı aldırırsan ben karakolda ifade verir çıkarım, döndüğümde seni de bu çocuğu da öldürürüm” diyerek tehdit ettiğini de belirtmişti.

İfadesinde işkenceyi her detayıyla anlatmasına rağmen tutuklanan Melek’in serbest bırakılması için kadın hakları savunucuları tarafından kampanyalar düzenleniyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi de Melek’in özsavunma hakkını kullandığını vurgulayarak, derhal serbest bırakılmasını istiyor.

Son yıllarda artan erkek şiddetinin verilerine ilişkin hatırlatmada bulunan HDP Kadın Meclisi, “Erkek yargının cezasızlık politikası, özsavunma hakkını kullanan Meleklere değil; kadın katillerine, kadına şiddet uygulayanlara işliyor” dedi ve ekledi:

‘Tahrik indirimi’, ‘iyi hal indirimi’ni uygularken hiç tereddüt etmeyen yargı, kadın söz konusu olunca kanunları dahi uygulamaktan imtina ediyor. Ancak erkek yargının bu kararları tek başına almadığını, AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarının bir sonucu olarak aldığını çok iyi biliyoruz.

‘2020 yılında kadın cinayetleri yüzde 21 düştü’ diyenler, şiddete maruz bırakılan kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağı yerde, TCK 25. Maddesinde yer alan ‘Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez’ ibaresini görmezden geliyor.

HDP Kadın Meclisi olarak; özsavunma hakkını kullanan Melek İpek’in derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz. Tüm kadınları da Melek İpek ve şiddete maruz kalan tüm kadınlar için erkek adalet değil, gerçek adalet için mücadele etmeye çağırıyoruz.

Diğer yandan Antalya Kadın Platformu da “Özsavunma haktır yargılanamaz” diye vurgulayarak, Melek’in serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Güllü Postanesi önünde toplanan kadınlar ardından Antalya Döşemealtı L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Melek’e dayanışma mektupları gönderdi.

  Hayatta kalan Melek: En azından burada dayak yok



Önceki Haber
30. Gotham Ödülleri'nin kazananları belli oldu
Sonraki Haber
Erdoğan: Darbe döneminin izlerini büyük ölçüde ortadan kaldırdık