Ana SayfaDünyaRapor: Ekonomik eşitsizlik pandemi döneminde daha da arttı

Rapor: Ekonomik eşitsizlik pandemi döneminde daha da arttı

HABER MERKEZİ – Oxfam’ın yayımladığı ‘Eşitsizlik Virüsü’ adlı raporda, dünya genelinde ekonomik eşitsizliğin Covid-19 pandemisi döneminde daha da arttığı kaydedildi. Rapora göre, dünyanın en zengin 10 şahsının dokuz aylık servet artışıyla tüm dünyanın aşılanması mümkün.

Uluslararası insani yardım örgütü Oxfam’ın yayımladığı eşitsizlik raporuna göre, Corona virüsü pandemisi dünya çapındaki ekonomik eşitsizliği büyüttü.

Raporda, “Gezegen üzerindeki en zengin 1000 kişi Covid-19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları sadece 9 ay içerisinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanması on yıldan fazla sürebilir” denildi.

Ekonomik eşitsizliğin tüm ülkelerde eş zamanlı olarak şiddetlendiği belirtilen raporda, bunun yüz yıl sonra ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Oxfam’ın 79 ülkeden 300 iktisatçının görüşüne başvurarak hazırladığı rapor “Eşitsizlik Virüsü” başlığını taşıyor.

Rapor bu yıl ilk kez tamamen dijital olarak düzenlenen Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışında kamuoyuyla paylaşıldı.

En zengin 10 şahsın dokuz aylık servetiyle herkes aşı olabilir

Oxfam raporuna göre, dünyadaki milyarderlerin toplam serveti Mart 2020 ile Aralık 2020 arasında 3 trilyon 900 milyar dolarlık artışla 11 trilyon 950 milyar dolara yükseldi.

Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 şahsının serveti aynı dönemde net olarak 540 milyar dolar arttı.

Raporda, bu toplamın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin pandemi nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu belirtiliyor.

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher, raporla ilgili olarak, “Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz” diye vurguluyor.

Ayrıca rapora göre, dünya 90 yıldır gördüğü en büyük istihdam krizini yaşıyor. Yüz milyonlarca insanın gelirini ya da işini kaybettiği belirtiliyor. Bu durumdan etkilenen kesimlerin başında da kadınlar geliyor.

Öte yandan sağlık ve sosyal hizmet alanlarında istihdamın yüzde 70’ini oluşturan kadınlar, Covid-19’a yakalanma riskiyle daha fazla karşı karşıya.




Önceki Haber
Özsavunma eğitmeni Martha Thompson: Kadınlar sessizliği bozuyor
Sonraki Haber
Ankara ile Atina 5 yıl sonra yeniden masada