Ana SayfaGüncelAYM haber takip eden gazeteciye ters kelepçeyi ‘hak ihlali’ saydı

AYM haber takip eden gazeteciye ters kelepçeyi ‘hak ihlali’ saydı

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi haber takip ederken ters kelepçelenip gözaltına alınmak istenen gazeteci Beyza Kural’ın itirazını haklı buldu. Polisin Kural’ı gereksiz yere kelepçelediği ve küçük düşürmek istediğini ifade eden AYM, 15 bin TL tazminata hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), polis şiddetine maruz kalan eski bianet muhabiri Beyza Kural’ın başvurusunu sonuçlandırdı.

Anayasa Mahkemesi 6 Kasım 2015’te İstanbul Beyazıt Meydanı’ndaki Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş günü protestosunu takip ederken ters kelepçe takılarak gözaltına alınmak istenen Bianet eski muhabiri Beyza Kural’a 15 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Bianet’te yer alan habere göre; mahkemenin bugün açıkladığı gerekçeli kararında, Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı, 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve 28. maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi.

Ayrıca, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasına karar verildi.

Şikayeti reddedilmişti

Beyza Kural’ın polisler hakkında yaptığı şikayetler takipsizlik ve itirazları da mahkemelerce, polislerin “zor kullanma yetkisini aşmadığı” gerekçesiyle reddedilmişti.

AYM’nin gerekçeli kararında, Beyza Kural’ın boynunda sarı renkli gazeteci olduğuna dair kurum kartının asılı olduğu belirtildi.

Polisin davranışının kamera kayıtlarına da yansıdığı ifade edildi.

Başvurucunun kendisine yapılan müdahale sırasında basın mensubu olduğunu defalarca yüksek sesli olarak dile getirdiği duyulmaktadır. Görüntü kayıtlarına göre başvurucu, yaklaşık dört dakika kelepçeli bir şekilde bekletildikten sonra kendi beyanına göre gözaltına alınan göstericilerin konulduğu araçta yer kalmaması nedeniyle araca bindirilememiş; kendisinin gazeteci olduğunu anlayan bir başka kolluk amiri tarafından serbest bırakılmıştır.

‘Mesleki faaliyeti engellendi’

Mahkeme kararında, Kural’ın mesleki faaliyetinin engellendiği de ifade edilerek, şöyle denildi: “Mesleki faaliyetini yürüten ve o sırada göstericiler ile polis arasında meydana gelen olayları haber yapmak için çaba sarf eden başvurucunun görüntü almasının engellendiği ve başvurucuya fiziksel müdahalede bulunulduğu tespit edilmiştir.”

‘Küçük düşürme ve ders verme amaçlı’

AYM, polisin Kural’a dönük sözlerini şöyle değerlendirdi:

Tek başına kelepçe takılması eylemi her olayda kötü muamele alarak nitelendirilemeyecek olmakla birlikte başvurucunun el bileklerinde meydana gelen yaralanmanın boyutu, polis memurunun başvurucuya karşı kullanmış olduğu ‘Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size’ şeklindeki ifade ile birlikte değerlendirildiğinde kelepçelemenin polis memurunun görüntüsünü alan başvurucunun küçük düşürülmesi ve başvurucuya bir nevi ders verilmesi amacıyla kasıtlı olarak vücut bütünlüğüne zarar verecek şekilde gerçekleştirildiği izlenimi oluşturmakladır.

Kararla birlikte savcının, “Kovuşturmaya yer yok” kararıyla yargılanmaktan kurtulan polisler yeniden yargılanacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Zelanda'da tüm okullarda regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak
Sonraki Haber
Eğitim Sen: MEB ve Sağlık Bakanlığı salgında gerekli stratejiyi geliştiremedi