Ana SayfaGüncelEnis Berberoğlu’nun fezleke hakkındaki ikinci itirazı da reddedildi

Enis Berberoğlu’nun fezleke hakkındaki ikinci itirazı da reddedildi

HABER MERKEZİ – CHP’li Enis Berberoğlu’nun, dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekeye yaptığı ikinci itiraz da üst mahkemece reddedildi.

Anayasa Mahkemesinin (AYM) hak ihlali hükmü sonrası mahkemece yeniden yargılama kararı verilen CHP’li Enis Berberoğlu’nun üç ayrı suçtan hazırlanıp Meclis’e gönderilen fezlekeye yaptığı ikinci itiraz, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nce karara bağlandı.

Berberoğlu’nun avukatları Yiğit Acar ve Murat Ergün’ün tarafından yapılan ikinci itiraz da mahkemece reddedildi.

Oy birliğiyle alınan kararda, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırlamış olduğu fezlekede iddianameye, daha önce yapılan yargılamadaki safahate ve Anayasa Mahkemesi’nin kararına yer verildiği, fezlekenin iddianamede anlatılan eylem üzerinden değerlendirileceği anlaşıldığından, bu itibarla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Şubat 2021 tarihli ek kararında gösterilen gerekçelerin usul ve yasaya uygun olduğu” belirtilerek, bu nedenle itirazın reddedildiği ifade edildi.

Dava süreci

Anayasa Mahkemesi, MİT TIR’ları davasında yargılanıp ceza alan, vekilliği 4 Haziran 2020’de düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu hakkında 17 Eylül 2020’de verdiği kararla, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Bu karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunulması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde olduğu gerekçesiyle itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Yaşanan sürecin ardından Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne ikinci kez bireysel başvuruda bulunarak, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilmişti.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da talebi sonrası, AYM’nin ikinci ihlal karının ardından yeniden yargılama talebinin kabulüne ve infazın durdurulmasına hükmetmişti.

Aynı mahkeme, yeniden milletvekili sıfatı kazanacak Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması ve yeniden yargılanması istemiyle hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na göndermişti.

Berberoğlu, 11 Şubat 2021 günü hakkındaki tezkerenin Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla yeniden milletvekili olmuştu.

Berberoğlu’nun avukatları fezlekeye itiraz etmiş, ancak mahkeme itirazı reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türk Toraks Derneği: Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren her 74 kişiden biri sağlık çalışanı
Sonraki Haber
Kadın Yönetmenler Festivali'nin emek, başarı ve onur ödülleri belli oldu