Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde hastalığı atlatanların sayısı 80 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde hastalığı atlatanların sayısı 80 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 400 bine, toplam vaka sayısı da 110 milyona yaklaşıyor. Hastalığı atlatanların sayısı ise 80 milyonu aştı. Resmi verilere göre 27 binden fazla insanın öldüğü Türkiye’de aşılama sürecinin yavaş işlediğine yönelik eleştiriler var. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


Brezilya Sağlık Bakanı: Amazon’da tespit edilen Covid-19 mutasyonu üç kat daha bulaşıcı

Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Paziello, Amazon’un bir bölgesinde tespit edilen Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün üç kat daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Al Jazeera’nin haberine göre Paziello, Brezilya Senatosu’nda yaptığı konuşmada Covid-19’a karşı geliştirilen aşıların mutasyona karşı etkili olduğunu söyledi.

“Amazon mutasyonu” olarak adlandırılan virüsün yapılan analizlere göre üç kat daha bulaşıcı olduğunu belirten Paziello, araştırmanın kim tarafından yapıldığı ve hangi aşıların etkili olduğu konusunda bilgi vermedi.

Paziello, Brezilya nüfusunun yarısının Haziran ayına kadar aşılanacağı bilgisini de paylaştı.

Sao Paulo Üniversitesi’nden İmmünolog Ester Sabino liderliğindeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, Ocak ayında yaptıkları çalışmada Brezilya’nın Amazon bölgesindeki Manaus kentinde Covid-19 testlerinden genomik verileri toplamış ve yapılan çalışma sonucunda vakaların yüzde 42’sinin Güney Afrika mutasyonuna benzer yeni bir mutasyonun olduğunu tespit ettiklerini bildirmişlerdi.

Sabina, çalışma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada bulunan mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu söylemişti.


MEB: Liselerde yüz yüze eğitim 12’inci sınıflar için 1 Mart’ta başlayacak

1 Mart’tan itibaren liselerde yüz yüze eğitimin 12’inci sınıflar için başlayacağını ve haftada en az 16, en fazla 24 saat olacağını açıkladı. Derslerin kalanı ise uzaktan eğitimle devam edilecek.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 97 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 763 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 600 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 129 bin 630 test yapıldığı ve 667 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 97 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 108 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 763. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 572 bin 190’a yükseldi.


Osmaniye’de 15 köy okulunda yüz yüze eğitim başlamadan ertelendi

Osmaniye’de merkeze bağlı köylerdeki 15 okulda yüz yüze eğitimin 1 Mart’ta başlayacağı duyuruldu.

Valilikten yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nca köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda, il hıfzıssıhha kurulları ve il milli eğitim müdürlükleri iş birliğinde alınacak karar doğrultusunda, 15 Şubat’tan itibaren haftada beş gün yüz yüze eğitim gerçekleştirilmesiyle ilgili genelge yayımlandığı anımsatıldı.

Açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun toplantısında, merkeze bağlı belde ve köylerdeki 15 ilkokul ve ortaokulda eğitime başlama tarihinin ertelendiği belirtildi.

1 Mart’ta yüz yüze eğitime başlayacak okullar şöyle:

  • Akyar Şehit Ali Erdinç, Cevdetiye, Çardak, İl Genel Meclisi, Çona Nurdağ, Kırmacılı Şehit Mehmet Ünaldı, Dervişli Şehit Mustafa Kök ve Şehit Jandarma Başçavuş Mehmet Çapar ilkokulları ve Akyar, Cevdetiye, İl Genel Meclisi, Çona Nurdağ, Kırmacılı Şehit Mehmet Ünaldı, Çardak ve Mamure ortaokulları.

Açıklamada, diğer köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki yüz yüze eğitimin 15 Şubat’ta başlayacağı kaydedildi.


Bakan Koca: Şu ana kadar 3,5 milyon kişi aşılandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar 3,5 milyonun üzerinde yurttaşa Covid-19 aşısı yapıldığını duyurdu.


‘Corona’nın Brezilya’da ortaya çıkan mutasyonu üç kat daha bulaşıcı

Fotoğraf: Brezilya / AFP

Brezilya hükümeti, Amazonlarda tespit edilen Corona virüsünün mutasyonu hakkında açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Eduardo Paziello, Brezilya Senatosu’ndaki açıklamasında, varyantın daha bulaşıcı olduğunu belirterek, “Bulaşıcı, üç kat daha bulaşıcı” diye konuştu.

Paziello konuşmasında aşıların yeni mutasyon türüne karşı da etkili olduğunu söyledi ama bu araştırmaları kimin yaptığı ve hangi aşıların etkili olduğu konusunda bilgi vermedi.

DW Türkçe’deki haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Prof. Dr. Ertuğrul: Salgında üçüncü dalganın eşiğindeyiz

Fotoğraf: AFP

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Corona virüsü salgının üçüncü dalgasının eşiğine gelindiğini ve tedbirlere uyulmasını gerektiğini söyledi.

DHA’ya konuşan Ertuğrul, şu açıklamalarda bulundu:

“Şu anda aslında bir eşikteyiz o eşiği geçip geçmeme aşamasındayız. Sayılarımız 6-8 bin bandında çakılmış durumda. Bu ne düşüyor ne de artıyor. Sayının artmamasının nedeni kısıtlamaların kısmi de olsa devam ediyor olması, düşmemesinin nedeni ise belki bu mutasyonlu virüs olabilir. Bu birincisi ama daha henüz onun yansımalarını görmedik. Bir de ara tatili ile beraber ülke içerisindeki insan hareketliliğinin artmış olması bir miktar sayıların düşmemesini etkiledi. Hafta sonu insanların rahatlıkla dışarıya çıkması gibi. İnsan harketliliği devam ettikçe sayı istenilen oranda düşmez. Fakat önümüzdeki haftalarda bu mutant virüsünün yayılımını özellikle engelleyemezsek ne yazık ki bu geometrik bir artışla yukarıya doğru çıkacaktır ve olgu sayısı artacaktır. Sonrasında da üçüncü bir dalga başlayabilir. Ama henüz bunu söyleyebilmek için erken bir eşikteyiz diyebiliriz.”


65 yaş üstüne aşılama başladı

Türkiye’de 65 yaş üzeri yurttaşların aşılanması başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla 65 yaş üzeri yurttaşların 60 yaş üzeri eşlerinin de aşı olabileceğini söylemişti.

Aşı için randevular Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) internet sitesi (https://www.mhrs.gov.tr) ile MHRS Mobil veya e-Nabız uygulamalarından alınabiliyor.


Bu hafta sonu öğretmenlere seyahat muafiyeti tanınacak

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Eğitim Personeline Seyahat Muafiyeti” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, 15 Şubat itibarıyla kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecek olması ve yarıyıl tatilinin sona ermesi nedeniyle başta öğretmenler olmak üzere eğitim-öğretim personelinin, bu hafta sonu şehirler arası seyahatlerde yoğunluk oluşturabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde yapılacak şehirler arası yolculuklarda (toplu ulaşım araçlarıyla yapılanlar hariç) seyahat izin belgesi alınması zorunluluğunun bulunduğu hatırlatılan genelgede, görev yaptıkları yer dışında bulunan öğretmenler ile diğer eğitim personelinin, 13-14 Şubat’ta özel araçlarıyla yapacakları şehirler arası seyahatlerde bu zorunluluktan muaf tutulacağı bildirildi.


56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam başlıyor

Hafta sonunu da kapsayan kesintisiz 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bugün saat 21.00’de başlayacak.

Hafta sonu market, bakkal, çiçekçiler, manav gibi işletmeler 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verebilecek.

Kısıtlama, 15 Şubat Pazartesi günü saat 05.00’te sona erecek.


TTB: Bu hızla 60 milyonluk kesim ancak iki yılda aşılanır

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, Türkiye’de ilk vakanın resmi olarak açıklanmasından bu yana geçen 11 aylık süreci kapsayan değerlendirmesini duyurdu.

TTB raporunda, yavaşlayan aşılama hızına dikkat çekilerek “Bu hızla devam ederse tüm toplumun aşılanması iki yılı bulur” denildi.

Ayrıca raporda, okulların fiziki mesafe, hijyen ve sosyal tedbirler alınarak ilkokul çağındaki çocuklar için açılmasının önerildiği de belirtildi.

  TTB’den 11. ay değerlendirmesi: Aşılama bu hızda giderse iki yıl sürecek

Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 108,298,371
  • Can kayıpları: 2,378,863
  • İyileşenler: 80,343,395
  • Aktif vakalar: 25,426,834

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,002,240)
  • Hindistan (10,880,413)
  • Brezilya (9,716,298)
  • Rusya (4,027,748)
  • Britanya (3,998,655)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (486,922)
  • Brezilya (236,397)
  • Meksika (171,234)
  • Hindistan (155,484)
  • Britanya (115,529)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari’de eylem ve etkinlik yasağı yine uzatıldı
Sonraki Haber
Almanya'dan böceklerin korunması için yasal adım