Ana SayfaDünyaAlmanya’dan böceklerin korunması için yasal adım

Almanya’dan böceklerin korunması için yasal adım

HABER MERKEZİ – Almanya’da hükümet, böceklerin korunması amacıyla hazırladığı yasa ile doğal koruma alanlarını genişletecek. Bunun yanı sıra ışık kirliliğine ve pestisit kullanımına yeni kurallar getirilip, glifosat kullanımı da 2023’ün sonu itibariyle yasaklanacak.

Almanya’da böceklerin korunmasına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa paketi bakanlar kurulundan geçti.

Çevre Bakanı Svenja Schulze, Çarşamba günü kabinede kabul edilen yasaya ilişkin “Bugün aldığımız kararlar böcekler için, yaşam alanlarımız ile okolojik sistemin geleceği için güzel bir gelişme” yorumunda bulundu.

Peki, böceklerin korunması amacıyla hazırlanan yasa paketinde neler var?

DW Türkçe’de yer alan habere göre üç önemli bölümden oluşan yasal düzenlemede, böceklerin korunması amacıyla pestisit kullanımının önce sınırlandırılması, glifosatın da 2023 sonu itibarı ile tamamen yasaklaması öngörülüyor.

Düzenleme ile bazı bölgeler de yeni doğal koruma alanları olarak tanımlanıyor.

Böcek ve kuşlar için tehlikeli ışık kaynakları ve lambalar yerine doğaya uygun veya korumalı olanların tercih edilmesi planlanıyor. Ancak bu şekilde böceklerin ölümünün azaltılabileceği vurgulanıyor.

Yasal düzenleme sokak lambalarının özellikle gece faal olan böcekler ile kuşlar ve yarasaların korunması amacıyla kademeli şekilde değiştirilmesini öngörüyor.

Böcekleri kendine çekerek ölümüne neden olan yapay ışıklar yerine sokak lambalarının doğa dostu türleriyle değiştirilmesi veya lambaların çevresine böceklerin yaklaşmasını engelleyecek koruma takılması gerekecek.

Doğal korunma alanları ile ulusal parklarda ise lamba veya ışıklandırmaların değiştirilmesi veya yenilenmesi halinde artık böceklerin ölümüne yol açan lamba ve ışıklandırma yasaklanacak. Sadece kapalı alanlarda söz konusu yapay ışık kaynakları kullanılmasına müsaade edilecek.

İlaveten gökten aydınlatma sistemlerinin kullanımının sınırlandırılması için de uygun çerçevenin sağlanması düzenlemede yer alıyor.

Yasayla, biyolojik çeşitliliğe sahip yeşil alanlar, farklı tür ve yaştan çeşitli meyve ağaçlarının bulunduğu ve dip dibe yetiştirilmediği, toprağının da yeşillendirildiği meyve bahçeleri ile doğal taştan örülmüş setler ve kuru yapı temelli duvarların da böcek ve bitkilerin yaşam ortamı görülüp biyotoplar olarak koruma altına alınması planlanıyor ve bunu uygulayanların ödüllendirilmesi hedefleniyor.

Çay, akarsu, dere gibi kaynakların, tarımsal ilaç kullanılan alan ile arasındaki mesafenin de 10 metre olması, eğer yeşillendirilmişse bunun beşe indirilebileceği belirtiliyor.

Kitlesel yok oluşa sebep olan faktörler

Endüstriyel tarımcılık, toprağın betonlaştırılması, ışık kirliliği ve diğer faktörler böcek ve kuşların yok olması sonucunu doğurduğundan yasal düzenleme, özellikle çiçekli tarlalar ve çayırlarda yaşayan kelebek ve diğer böcek türlerinin kitlesel biçimde yok oluşunu azaltmayı hedefliyor.

Almanya’da bu tür canlıların yüzde 70’inin tehdit altında veya neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde hastalığı atlatanların sayısı 80 milyonu aştı
Sonraki Haber
BM: Yemen'de 2 milyonu aşkın çocuk açlıkla mücadele ediyor