Ana SayfaToplumsal CinsiyetMahkeme cinsel saldırıyı ‘rıza’ savunması ile akladı, fail beraat etti

Mahkeme cinsel saldırıyı ‘rıza’ savunması ile akladı, fail beraat etti

HABER MERKEZ – Kilis’te tecavüz suçuyla yargılanan erkek hakkında, ‘kadının yardım istememesi rızası olduğunu gösteriyor’ denilerek, beraat kararı verildi.

Kilis’te 12 Nisan 2019 tarihinde bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakan M.Ö.K. isimli erkeğin yargılandığı davanın, 7 Nisan’da yapılan duruşmasında karar çıktı.

Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli cinsel saldırı”, “yaralama” ve “silahla tehdit” suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan M.Ö.K. hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, kadının beyanları ile alınan rapora rağmen ‘rıza’ savunması yaptı.

Kararda şöyle denildi:

Sanık ile katılanın olay günü öncesinde aralarında duygusal yakınlaşmanın olması, yine katılanın evinde buluşarak cinsel ilişki boyutuna sevişme şeklinde yakınlaşmaları, katılanın olay günü öncesinde çekilmiş fotoğrafını sanığa göndererek evine davet etmesi, sanığın gece saat 24.00 sıralarında katılanın evine gitmesi birlikte alkol alıp karşılıklı rıza ile sevişmeleri, ilişki öncesi katılanın cinsel ilişki istemediğine ilişkin sanığa herhangi bir söylemde bulunmaması, katılanın ilişkiyi istemediğine yönelik sanığa direndiği şeklindeki beyanına rağmen buna ilişkin bir yardım çağrısı ya da sanık üzerinde direndiğine dair bir bulgunun elde edilememesi, yine yaşanan olay sonrasında sanığın evden gitmek istemesine karşın katılanın buna engel olup sanığın kendisini bırakmamasını istemesi bir arada gözetildiğinde, katılanın söz konusu eylemin rıza hilafına zorla gerçekleştiği yönündeki soyut beyanları dışında sanığın atılı suçtan cezalandırılmasına yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından ‘şüpheden sanık yararlanır’ evrensel hukuk ilkesi de nazara alınarak atılı nitelikli cinsel istismar suçundan 5271 Sayılı CMK’nın 223/2-e maddesi uyarınca sanığın beraatına karar vermek gerekmiştir.




Önceki Haber
Sancar: Bu belge, emniyetin savcıya nasıl talimat verdiğini açıkça gösteriyor
Sonraki Haber
99 atın kaybolduğu iddiası: MHP’li belediye başkanı istifa etti