Ana SayfaDünyaErmenistan’da siyasi kriz: Ordu ile Paşinyan arasında istifa düellosu

Ermenistan’da siyasi kriz: Ordu ile Paşinyan arasında istifa düellosu

HABER MERKEZİ – Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, bir bildiri yayımlayarak Başbakan Nikol Paşinyan’dan derhal istifa etmesini talep etti. Söz konusu gelişme Paşinyan’ın Genelkurmay birinci yardımcısının görevden alınmasından sonra yaşandı. Taraftarlarını destek için meydanlara çağıran Paşinyan ise Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ın istifasını talep etti.

Ermenistan’da ordu Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını talep etti, Paşinyan bunu bir darbe girişimi olarak niteledi.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay birinci yardımcısının görevden alınmasından sonra Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, yardımcıları, daire başkanları ve diğer personel tarafından imzalanan bir bildiri yayımladı.

Genelkurmay birinci yardımcısı Tikran Haçaturyan’ın haksız biçimde görevden alındığı savunulan bildiride, “Ülkenin bu kadar karmaşık durumda alınan bu tür bir karar, devlet karşıtı ve sorumsuzca bir adımdır. Ermenistan Başbakanı ve hükümeti Ermeni halkı için böylesi kritik ve ölümcül durumda yeterli kararlar alamıyor” denildi.

“Görevdeki makamları gözden düşürmeyi amaçlayan saldırılara uzun süredir sabırla tahammül ettik” denilen bildirinin devamında “Her şeyin bir sınırı vardır” ifadesi kullanıldı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını talep ettiği vurgulandı.

Bunun üzerine Paşinyan ise darbe girişimi yaşandığını belirterek, taraftarlarını destek için meydanlara çağırdı.

Paşinyan, Facebook üzerinden yaptığı çağrıda, “Silahlı Kuvvetler’in bildirisini bir darbe girişimi olarak değerlendiriyorum. Bütün destekçilerimizi hemen şimdi Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya davet ediyorum” diye yazdı.

Paşinyan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ın da istifasını talep etti.

Rusya merkezli Interfax Haber Ajansı ise Paşinyan’ın Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldığını ileri sürdü.

Karabağ Cumhurbaşkanı: Siyasi krizi aşmak için aracı olmaya hazırım

Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ermenistan’daki iç siyasi gelişmeleri oldukça endişe verici olarak nitelendirdi.

Harutyunyan, “Tüm tarafları uyanık olmaya ve sağduyu göstermeye çağırıyorum, aksi takdirde yenilgimiz daha derin ve daha ölümcül olur. Yeterince kan döküldü, artık krizlerden sıyrılma ve kalıcı gelişme yoluna geçmenin zamanıdır”diye yazdı.

Harutyunyan siyasi krizi aşmak için aracı olmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Moskova’dan itidal çağrısı, Ankara’dan kınama

DW Türkçe’nin haberine göre Rusya’dan yapılan ilk açıklamada, yaşananların Ermenistan’ın iç meselesi olduğu belirtilerek itidal çağrısında bulunuldu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, taraflara görüş ayrılıklarını barış içinde ve anayasa çerçevesinde çözme çağrısı yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da Ermenistan’daki siyasi krize ilişkin açıklama geldi.

“Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbeye ve darbe girişimine karşıyız. Ermenistan’da olan bu durumu da şiddetle kınıyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Seçimle iş başına gelmiş hükümete istifa çağrısı kabul edilemez. Bölge ülkeleriyle de ne yapabileceğimizi konuşuyoruz. Darbe girişimleri, ülke istikrarını bozucu adımlardır” ifadelerini kullandı.

ABD: Ordu siyasete karışmamalı

ABD’den yapılan açıklamada ise Ermenistan’daki demokrasiyi desteklediklerini ve ordunun siyasete karışmamasının gerektiği kaydedildi.

Sputnik’in haberine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan’daki durumu çok yakından izlediklerini belirterek, itidal çağrısı yaptıklarını söyledi.

“Temel demokratik ilkeyi; devlete bağlı silahlı kuvvetlerin iç siyasete müdahale etmemesi gerektiğini tüm taraflara hatırlatıyoruz” diyen Price, Ermenistan’ın demokrasisini desteklediklerini de sözlerine ekledi.

“İskender füzeleri” krizi

Agos’un haberine göre ordunun istifa bildirisi öncesinde Ermenistan ile Rusya arasında “İskender füzeleri” krizi yaşandı. Başbakan Paşinyan füzelerin kullanılamaz durumda olduğunu ima edince Moskova’dan tepki geldi.

Ermenistan Başbakanı, 24 Şubat günü verdiği bir demeç sırasında bir soru üzerine konuya değindi. Gazeteci ile Paşinyan arasında gerçekleşen diyalog şöyleydi:

Soru: Serj Sarkisyan, “Karabağ savaşının 3’üncü veya 4’üncü gününde İskender’in neden kullanılmadığına şaşırdım” dedi. Bu sözlerle size mi hitap ediyor?

Paşinyan: Belki bana hitap ediyor olabilir, ama bence “reddedilen” (Paşinyan, Serj Sarkisyan’ı kastediyor) birçok sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği soruları sormamalı. Öyleyse, örneğin kullanılmış İskender füzelerinin neden patlamadığını ya da yüzde 10’unun patladığını söyleyebilirler mi?

Soru: Öyle mi oluyor?

Paşinyan: Bilmiyorum.

Soru: Bu bir haber. Ve ilginç bir haber…

Paşinyan: 80’lerin silahı olabilir mi?

Bu gelişmeler üzerine açıklamalarda bulunan Rusya Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Alexander Sherin, Paşinyan’ın Rus silahını eleştirerek bu konuda suçsuz çıkmaya çalıştığını söyledi ve Ermenistan Başbakanı’nın açıkça özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

Kuşkusuz Paşinyan’ın olanlarda bir suçlu bulması gerekiyor. Ancak bu tür açıklamalardan sonra, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Ermenistan için bir an önce ikili komisyon kurulması gerekiyor. Bu silahımızın itibarına ve tüm ülkenin imajına büyük bir darbe olabilir.

Sherin, “Öncelikle Paşinyan’ın İskender’in tüm taktik-teknik özelliklerini okuyup okumadığını ve bu füzenin ne için kullanıldığını bilip bilmediğini” öğrenmesi gerektiğini de söyledi.

Ayrıca Sherin “Dürüst olmak gerekirse, şikayetin ne hakkında olduğunu tam olarak anlamadım. Sanırım Paşinyan askeri işlerle hiç ilgilenmedi. 10 İskender’in kullanıldığı ve sadece birinin patladığı nasıl hesaplanabilir? Ve diğer dokuzu nerede düştü ve patlamadı? Bence Paşinyan açıkça özür dilemeli” diye konuştu.

Füzeler kullanıldı mı?

İzvestia gazetesinden muhabir Aram Gabrelyanov ise gelişmeler üzerine, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile yaptığı bir görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.

Buna göre, Gasparyan birkaç kez Paşinyan’dan füzelerin kullanılması için izin istemiş ancak Paşinyan uluslararası toplumun tepki göstereceği gerekçesiyle buna izin vermemiş.

Gabrelyanov, Gasparyan’ın sadece bir kez bu füzenin kullanıldığını ve füzenin patladığını söylediğini aktarıyor.

İstifa talebiyle aylardır protestolar sürüyordu

Öte yandan Ermenistan’da Paşinyan’ın istifası talebiyle aylardır eylemler düzenleniyordu.

Protestolar geçen Kasım ayında Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından başlamıştı.

Muhalefet, 9 Kasım’da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ile imzalanan ve Ermenistan’ı Karabağ’da büyük toprak kaybına uğratan ateşkes nedeniyle Paşinyan’ı “vatan hainliği” ile suçluyor ve “Paşinyan daha erken bir aşamada ateşkese yanaşmış olsaydı toprak kaybı bu kadar büyük olmayacaktı” eleştirisinde bulunuyor.

Eleştirilerin odağındaki Paşinyan ise istifa taleplerini geri çevirerek görevine devam edeceğini belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekonomiye güvende düşüş
Sonraki Haber
Siirt’te Kürt rapçi vicdani reddini açıkladı