Ana SayfaEkonomiKavcıoğlu döneminde ilk faiz kararı

Kavcıoğlu döneminde ilk faiz kararı

HABER MERKEZİ – Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığı döneminde Merkez Bankası ilk faiz kararını açıkladı. Yüzde 19 seviyesindeki politika faizinde değişiklik yapılmadı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Şahap Kavcıoğlu göreve getirilmesinin ardından ilk faiz kararına imza attı.

Bugün yapılan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) alınan kararda, yüzde 19 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişikliğe gidilmediği açıklandı.

“Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verilen karar metninde, “Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörüsü aktarıldı. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” görüşü de aktarıldı.

PPK açıklamasında ayrıca Merkez Bankası’nın, “fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği” vurgulandı, “enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” denildi.

Yüksek faizi eleştiriyordu

Şahap Kavcıoğlu

Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın başına getirilmeden önce Yeni Şafak’taki köşesinde yüksek faizi eleştiren ve Erdoğan’ın yüksek faizin enflasyonun yükselmesine neden olduğu yönündeki tezini destekleyen yazılar yazmıştı.

Şahap Kavcıoğlu, 9 Şubat tarihli yazısında “Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerekir. Dünyada faizler sıfıra yakınken bizde faiz artışına gitmek, ekonomik sorunları çözmeyecektir. Aksine, ilerleyen dönemlerde sorunları daha da derinleştirecektir. Çünkü, faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır” ifadelerini kullandıktan sadece bir buçuk ay sonra da Merkez Bankası Başkanı olarak atanmıştı.

Erdoğan’ın Ağbal’ı görevden alması sonrasında sıkı para politikasından geri adım atılacağı beklentisi ile Türk Lirası (TL) yüzde 15’e yakın değer kaybetmişti.

  Merkez'in yeni başkanı: Hemen faiz inecek önyargısı doğru değil



Önceki Haber
HDP'li Yıldız Çetin'e hapis cezası ve tahliye
Sonraki Haber
PTT işçilerinin açıklamasına müdahale: Yedi gözaltı