Ana SayfaGüncelHDP’den EMEP ve TİP’e ziyaret: Yol temizliğine ihtiyaç var

HDP’den EMEP ve TİP’e ziyaret: Yol temizliğine ihtiyaç var

HABER MERKEZİ – HDP, muhalefet partilerine yaptığı ziyaretlerine Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi ile devam etti. Görüşmelere ilişkin açıklama yapan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Seçim dönemine kadar devam edecek bir yol temizliğine ihtiyaç var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, “Herkes için Adalet” kampanyası kapsamında Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) ziyaretlerde bulundu.

İlk görüşme İstanbul Bahçelievler’deki EMEP’in binasında gerçekleşti.

Görüşme öncesi EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’le ortak açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP kendisine tehlike olarak gördüğü siyasileri cezaevine atmaktan başka bir yol bulamadı” dedi ve şöyle devam etti:

Onun için bir yol temizliğine ihtiyaç var. Belki de seçim dönemine kadar devam edecek bir onarım programı ya da yol temizliği diyeceğimiz yeni bir sürece ihtiyaç var. Biz diğer muhalefet partileri ile yaptığımız görüşmelerde bunun altını çizdik. Genel anlamıyla görüşmelerin olumlu olduğunu söyleyebilirim. AKP ve MHP dışında her kesim gidişattan rahatsız. Diğer muhalefet partileri Saadet Partisi, CHP, DEVA ile de görüştük. Bu görüşmelerimizde özellikle altını çizdiğimiz hususlar Türkiye’deki temel problemler; adaletsizlik, hukuksuzluk, yargı alanındaki ucube kararlardı. Bunun yanında Türkiye’de belki bir kez daha tartışmaya açılması gereken yeni anayasa meselesini muhalefet partileri ile konuştuk ve konuşmaya devam edeceğiz.

“Bu iktidarın yeni bir anayasa getireceğini düşünmüyoruz” diyen Buldan, “Fakat şu andaki girişimin AKP hükümetinin kendi iktidarını ayakta tutabilmek ve bir sonraki seçimi kazanabilmek için bazı değişiklikler yapacağı bir anayasa değişikliği olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ercüment Akdeniz ile Pervin Buldan

Türkiye’nin temel sorunlarından olan Kürt sorunu ve toplumsal barışın altını çizen HDP eşbaşkanı Buldan, “Güvenlikçi politikalarla Kürt sorununun çözülemeyeceği ortada. Yıllardır denendi. Fakat aynı anlayışın ve yöntemin ısrarla devam etmesi bize şunu gösteriyor; bu ülkede Kürt sorunu çözülmek istenmiyor” dedi.

Buldan, “AKP ile yeniden çözüm süreci yapılmayacağını biliyoruz, çözüm olacaksa Türkiye halklarının barış mücadelesiyle olacak” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Herkes için adalet isterken kimseyi dışarıda bırakmadan; kadınların, gençlerin bizlerle birlikte hareket etmesini umuyoruz. Biz bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirene kadar soluksuz bir şekilde mücadele edeceğiz.

Açıklamaların ardından ziyaret basına kapalı şekilde devam etti.

“Adalet herkese lazım”

Buldan ve beraberindeki heyet, daha sonra İstanbul Kadıköy’deki Türkiye İşçi Partisi Genel Merkezi’ne geçti.

Yapacakları görüşmeden önce TİP Genel Başkanı Erkan Baş’la kameraların karşısına geçen Buldan, ziyaretlerin sadece siyasi partilerle sınırlı kalmayacağını, STK’ler, kadın örgütleri, işçiler, emekçiler, yani toplumun tüm kesimleriyle tematik görüşmelerini sürdüreceklerini belirtti.

Buldan, özellikle seçim sürecine kadar neler yapılabileceğinin üzerinde durduklarının altını çizerek şöyle konuştu:

Bir yol temizliği ya da onarım programı dediğimiz, Türkiye’nin temel meselelerini masaya yatıracağımız ve çözümler bulacağımız yeni bir demokratik mücadele programı başlattık. Siyasi partileri ziyaret ederken temel meselelerinin ne olduğunu konuşuyoruz. Şubat ayında başlattığımız kampanya çerçevesinde asıl meselenin adalet meselesi olduğunu tespit ettik. ‘Herkes için Adalet’ programımıza Türkiye’deki tüm kesimleri dahil etmeye çalışıyoruz. Adalet herkese lazım.

“Pandemi ile birlikte hem ekonomik kriz arttı hem de sosyal ve siyasal krizler arttı” diyen Buldan, “Ekonomik krizin asıl sebebi Türkiye kaynaklarının savaşa ve Saray’a aktarılmasıdır. Bu kaynaklar demokrasi ve özgürlüklere aktarılsa ne sosyal ne de ekonomik krizler yaşanacak. AKP’nin sorunları askeri yöntemlerle çözme yaklaşımını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Buldan, “İlk seçimlerde Türkiye toplumu AKP’ye gereken dersi verecektir” dedi ve ekledi:

‘Herkes için Adalet’ kampanyası seçime kadar devam edecek yeni bir program olacak. Haziran’a kadar diyoruz ama Haziran’dan sonra da Türkiye’nin temel sorunlarını konuşmaya devam edeceğiz ta ki AKP’yi gönderene kadar.

TİP Genel Başkanı Baş ise ortak mücadelenin önemine işaret etti.

HDP yalnız değildir. Bu iktidar her sıkıştığında yaptığı Kürt halkını hedefe oturtarak HDP’yi yalnızlaştırma stratejisinin bir şansının olmadığını paylaşmak istiyorum. Tüm Türkiye halklarına ve emekçilerine bir soru sormak istiyorum. Eğer HDP, AKP’nin istediği gibi bir parti olsaydı, ona boyun eğseydi, bugün bu saldırıların hedefi olacak mıydı? Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve sayısız arkadaşımız cezaevinde olacak mıydı? İktidar kaybediyor, halkı herhangi bir gelecek umuduyla kendisine bağlayamıyor, o yüzden sopayı ve baskıyı kullanıyor.

İşçilerin, öğrencilerin, emeği ve hakları için mücadele eden herkesin “terörist” ilan edildiğinin altını çizen Baş, herkesin bir arada durması ve ortak mücadele yürütmesi çağrısı yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cinsel saldırı faili Orhan yine hiçbir beyanda bulunmadı
Sonraki Haber
Cinsel istismar faili serbest bırakıldı, polis 'çocuğu öpmek taciz değil' dedi