Ana SayfaEkolojiBakan Kurum: Kanal İstanbul’un imar planlarını onayladık, askıya çıkardık

Bakan Kurum: Kanal İstanbul’un imar planlarını onayladık, askıya çıkardık

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi için imar planlarını onayladıklarını ve askıya çıkardıklarını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2011’den bu yana çalışmaları süren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanımladığı Kanal İstanbul’un imar planlarını onayladıklarını açıkladı.

Söz konusu açıklamayı Twitter üzerinden yapan Kurum, “Kanal İstanbul Projesi için imar planlarını onayladık ve askıya çıkardık. Bu çerçevede adımlarımızı hızlı bir şekilde atarak Kanal İstanbul’u ülkemize, aziz şehrimize kazandıracağız” dedi.

Projeye ilişkin “1/100 bin, 1/5 bin ve 1 bin uygulama imar planlarını askıya çıkardıklarını” söyleyen Kurum, gelen itirazları değerlendirdiklerini ve 1/100 binlik planlarını geçen hafta itibariyle askıya çıkardıklarını belirtti.

Kurum, “1/5 bin ve 1 bin uygulama imar planlarını da itirazları değerlendirmek, vatandaşlarımızın sorunlarını, problemlerini çözerek İstanbul’umuza değerine değer katacak Kanal İstanbul Projesi için artık imar planlarını onaylamış ve askıya çıkarmış bulunuyoruz. Bu çerçevede inşallah adımlarımızı da hızlı bir şekilde atmak suretiyle güzel İstanbul’umuza, Kanal İstanbul projesini de kazandırıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

“İstanbul, 1’den büyüktür”

Geçtiğimiz ay İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız. İnadına yapacağız” açıklamasına “İstanbul, 1’den büyüktür” ifadeleriyle cevap vermişti.

İmamoğlu, “İstanbul’la inatlaşmayı hala kendisine marifet görenlere, ben, 23 Haziran’ı hatırlatıyorum. İstanbul’la inatlaşılmaz. ‘İlla inatlaşacağım’ diyenlere de açıkçası ben, ‘İstanbul, burada’ diyorum. Ama unutulmasın, İstanbul, bir şeyi kanıtlamıştır; İstanbul, 1’den büyüktür. Nokta” demişti.

İBB Başkanı İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise “Milletle inatlaşılmaz, ama doğayla hiç ama hiç inatlaşılmaz. Doğayla inatlaşmak ve doğanın tahribatına yönelik birtakım hamlelerde bulunmak ciddi hasarlar yaratıyor. İstanbul’da da ne yazık ki inşa edilmek istenen bir beton kanal var. Bu kanal 16 milyon insanın hayatını olumsuz şekilde, negatif şekilde etkileyecek büyük bir tehdit ve ihanettir” ifadelerini kullanmıştı.

Kanal İstanbul projesi hakkında

Kanal İstanbul, İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’den Marmara Denizi’ne uzanması tasarlanan bir su yolu projesi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre ‘su yolu’, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinden geçecek. Projenin Karadeniz’e bağlantısı kuzeyde Karaburun’da, Marmara Denizi’ne bağlantısı ise Küçükçekmece Gölü’nde sağlanacak.

Kanal İstanbul projesi 45 kilometre uzunluk, alt kısımda 250 metre, üst kısımda 360 metre genişlikte ve 20,75 metre derinlikte olacak. Projenin inşaatının, 4 yılı kazı olmak üzere, toplam 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

Yine ÇED raporuna göre proje alanının yüzde 52’si tarım alanı. Ancak İBB’nin verilerine göre proje ile 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik verimli tarım ve orman alanı ortadan kaldırılmış olacak.

Bilim insanları ve ekolojistler, projenin geri dönülemez tahribatlar yaratacağı görüşünde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boğaziçi’ne destek eyleminde gözaltına alınanların tamamı serbest
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.