Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamından 3 yıl sonra ek bilirkişi raporu

Çorlu tren katliamından 3 yıl sonra ek bilirkişi raporu

HABER MERKEZİ – 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki tren katliamından 3 yıl sonra hazırlanan ek bilirkişi raporunda, demiryolundaki menfezlerin yeterli olmadığı, bölgede gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı vurgulandı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018’de Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu 25 kişinin yaşamını yitirdiği katliamdan 3 yıl sonra hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Raporda su ve hava geçişini sağlayan menfezlerin yeterli, hidrolik yapıların günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı saptanırken, gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı belirtildi.

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine altı uzman tarafından 26 Şubat 2021 tarihinde hazırlanan ek raporda, “Kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri, havza debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir” denildi.

Raporda, güzergahtaki demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemesinin kaza sonrası iyileştirmeler dahil, günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı da vurgulandı.

Bu çerçevede, demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili önlemleri almayan ve meteorolojik durum ile gerekli koordinasyonu sağlamayan TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi müdürlüklerinin asli kusurlu olduğu belirtildi.

Demiryolu altyapısını yenilemelere uygun hale getirmeyenlerin, yeterli yol ve geçit kontrol memuru istihdam etmeyenlerin de asli kusurlu olduğu ifade edildi.

Çorlu tren katliamına ilişkin açılan davanın 7’inci duruşması yarın Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 238 kişinin de yaralandığı katliama ilişkin davada, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor.




Önceki Haber
Bahçeli'den Danıştay'a 'Öğrenci Andı' tepkisi
Sonraki Haber
Oscar adayları açıklandı