Ana SayfaGüncelHDP’den yargı mensuplarına: Siz siz olun AKP’ye güvenmeyin

HDP’den yargı mensuplarına: Siz siz olun AKP’ye güvenmeyin

HABER MERKEZİ – AİHM’in Demirtaş kararının uygulanması gerektiğini vurgulayan HDP Grup Başkanvekilleri, Kobani fezlekelerine dikkat çekerek savcılar arasında bir yarış olduğunu söyledi ve yargıya seslendi: “Siz siz olun AKP’ye güvenmeyin, sizden öncekiler gibi yarı yolda kalabilirsiniz.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grubu, “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında, TBMM’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının uygulanmamasına dair açıklamalarda bulundu.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından yapılan açıklamaya katılan milletvekilleri de üzerinde “Herkes İçin Adalet” yazılı önlükler giyerek, “AİHM kararı uygulansın” yazılı dövizler taşıdı.

Basın açıklamasında ilk konuşan Oluç, 22 Aralık 2020’de verilen AİHM Demirtaş kararının bugüne kadar uygulanmadığını hatırlatarak, “2,5 ay geçti, 72 gündür bu kararın uygulanmasını bekliyoruz. Bu karar henüz uygulanmadı. Uygulanması için herhangi bir adım atıldığını biz görmedik, duymadık” dedi.

HDP’li Oluç, “Önümüzdeki hafta başında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 9-11 Mart tarihlerinde toplanacak. AİHM’in Demirtaş kararının uygulanıp uygulanmaması meselesi bu Bakanlar Komitesi’nde gündeme gelecek ve Türkiye’ye ilişkin bir kez daha görüşme gerçekleştirilecek” bilgisini paylaştı.

AİHM’in Demirtaş kararının uygulanmamasının hiçbir hukuki cevabı olmadığını vurgulayan Oluç, “AİHM’in beş konuda ihlal saptadığını biliyoruz. Bunların her biri çok önemlidir şüphesiz. Ama bugünkü gelişmeleri ilgilendirdiği için, yani HDP’nin kapatılması ve HDP’nin milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışması ile doğrudan ilgili olduğu için beş maddeden üçüne değinip bazı örnekler vermek istiyorum” dedi ve özetle şunları sıraladı:

  • AİHM; milletvekillerinin halkı temsil etme hakkının engellendiğini,
  • İfade özgürlüğünün ihlal edildiğini,
  • HDP’ye dönük tutuklamaların siyasi nedenlerle yapıldığını belirledi.

Meclis’e getirilen Kobani fezlekelerine de değinen Oluç, “Dokunulmazlıklarımızı düşürmeye yönelik tutum siyasi kumpastır” ifadelerini kullandı.

2014 Ekimi’nden sonra 6,5 yıl bekledikten sonra bu fezlekelerin ve davanın gündeme getirilmesi açıkça siyasi kumpastır. İktidar ortaklarının, AKP ve MHP’nin HDP’yi susturmak ve demokratik siyasetten tasfiye etmek için hazırladıkları kumpasın devamıdır, bunun hukukla en ufak bir ilgisi yoktur.

‘Savcılar arasında yarış başladı’

Daha sonra sözü alan HDP Grup Başkanvekili Danış Beştaş, “Fezlekeler üzerinden koparılan yaygaranın, iktidarın bunu tartıştırma yönteminin ayrıntılarını kısaca paylaşmak istiyorum. En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim” dedi ve ekledi:

Meclis’e fezleke yağmasına, fezlekelerin bu şekilde tartışılması içeriğine dair şu ana kadar fezleke meselesi hukukidir diyenlere tek cümle ile yanıt verelim. Gelin eğer yüreğiniz varsa, hukuk bilginiz yetiyorsa bütün bu fezlekeleri tek tek -bine yakın fezleke var- kamuoyu önünde tartışalım. Bakalım bunlar hukuki mi yoksa siyasi mi? Hodri meydan diyorum. AKP ve MHP’li bütün hukukçuları açıkça tartışmaya devam ediyorum. 84 milyon yurttaşın gözü önünde canlı yayında biz tek tek fezlekelerin nasıl olduğunu açıklamaya hazırız, bunu peşinen söyleyeyim.

“Savcılar arasında da yarış başlamış durumda” diyen Danış Beştaş, “Daha fazla fezleke hazırlar da iktidarın gözüne girerim, belki terfi ederim, belki dikkatleri üzerimden çekerim diye bir yarış başlamış. Ses AKP’den, fezleke savcılardan” diye belirtti.

Meral Danış Beştaş, sözlerinin devamında “Şu anda siyaseten sözleri tükendi, bütün vaatleri bitti, toplumda büyük bir tepki var, büyük karamsarlık var, anketler morallerini bozuyor ve HDP’ye saldırarak güç devşirmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini de kullandı.

HDP Grup Başkanvekili, son olarak savcılara, valilere ve emniyet müdürlerine bir çağrı yaptı:

Bütün samimiyetimle bütün içtenliğimle çağrı yapmak istiyorum. AKP’ye güvenmeyin. Güvenmeyin sonra yarı yolda kalırsınız. Sizden öncekiler şu anda nerede biliyorsunuz. Hukuksuzluğa imza atmayın. Çünkü yarın bu ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp yanıldık diyebilir; yanıltıldık, pişmanız diyebilir. Başka bir şey söyleyebilir. O nedenle siz siz olun, önerimizdir, bir emir filan değil sakın yanlış anlamayın, biz yargıyı birileri gibi etki altına alma onları yönlendirme çabasında değiliz. Sadece önünüzdeki mevzuata göre değerlendirme yapın. Hukukun gereğini yapın.




Önceki Haber
Almanya Dışişleri'nden Kavala ve Demirtaş uyarısı
Sonraki Haber
Annesi Seher Fak'ı öldüren Berk Karan'a müebbet hapis