Ana SayfaGüncelHendek’teki iş cinayeti davası: Patlama öncesi uyarılar dikkate alınmamış

Hendek’teki iş cinayeti davası: Patlama öncesi uyarılar dikkate alınmamış

HABER MERKEZİ – Hendek’teki havai fişek fabrikasında yedi işçinin can verdiği patlamaya ilişkin açılan davanın ikinci duruşması üçüncü gününde sürüyor.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında, geçtiğimiz yıl yedi işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin açılan davanın hafta başında başlayan ikinci duruşmasına, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor.

Davada aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu beşi tutuklu yedi kişi yargılanıyor. Sanıklar hakkında 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Pazartesi günkü celsede fabrikada barut üretimini reddeden patronlara karşı, sorumlu mesul müdür Asiye Angın ve sorumlu müdür Ahmet Çağırıcı barut üretimi yapıldığını itiraf etmişti.

Evrensel’de yer alan habere göre Çağırıcı, patlamadan önce işçilerin gözden çıkarıldığını ise şu sözlerle itiraf etmişti: “Hasan Ali Velioğlu’na ‘Bu kadar malzemeyi Çin Mahallesi’ne yüklemeyelim’ dedim, o da ‘Bir şey olmaz, patlama olacaksa Çin Mahallesi’nde olsun, yukarıda daha fazla işçi çalışıyor’ dedi.”

Dünkü celsede müşteki işçiler baskı altında çalıştırıldıklarını, koruyucu ekipmanlarının olmadığını anlatmıştı. Çin Mahallesi’nde çalışan ve patlamadan tek sağ kurtulan işçi Müşteki Enes Dilber ise savcılık ifadesini değiştirerek, barut üretimi yapılmadığını söylemişti.

İkinci duruşmanın bugünkü celsesinde müştekilerin ifadelerinin alınmasına devam edildi. Beyanda bulunan işçiler, baskı altında çalıştırıldıklarını vurguladı.

“Bizler can değil miydik?”

Müştekilerden Vildan Yiğit “Üzerimizde hep baskı vardı. Çalışabileceğimiz kapasitenin üstünde ürün çıkarmamız için bizi zorluyorlardı” derken, Aynur Sürer ise “Muska bölümünde çalışıyordum. Şefimiz Nuray Hanım sürekli ‘mallar kızışıyor, patlayacak’ derdi. Hasan Ali ve Erşan Bey’e de hep söylerdi. Ancak, dikkate almadılar. ‘Çalışan çalışsın, çalışmayan çıksın’ dediler” ifadelerini kullandı.

Müşteki işçilerden Ayşe Arabacı da “Çalıştığım yerde bir boşluk vardı. Ben o boşluğa düştüm. Arkamızdan üzerimize parçalar uçuyordu. Patlamadan önce Ayfer Cerrah yanımıza geldi. ‘Burası patlayabilir, mallar çok ısındı… Çok kişi ölebilir’ dedi. Diğer gün Hasan Ali yanımıza geldi. ‘Ayfer Cerrah bir daha buraya girmeyecek’ dedi. Ayfer bir daha gelmedi. Biz çukurdan çıktığımızda Hasan Ali ellerini beline koymuş duruyordu. Bizler can değil miydik? Bizim ailemiz yok muydu? Bizi çıkarmaya çalışamaz mıydı?” diye konuştu.

Duruşma verilen aranın ardından devam edecek.

Fotoğraf: DHA

3 Temmuz 2020 tarihinde, Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkiinde yaklaşık 15 dönüm alan üzerine kurulu havai fişek fabrikasında, büyük bir patlama meydana gelmişti.

Patlamanın ardından çıkan yangın, hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alınmıştı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı ev ve binalarda hasar meydana gelmişti.

Kentin birçok noktasından duyulan patlama sonucunda fabrikada bulunan yedi işçi hayatını kaybetmiş, 120’yi aşkın kişi de yaralanmıştı.

Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Sebahattin Tepeçınar, Havva Çelik, Halis Yılmaz, Muhammet Çanakçı, Muhammet Aygün, Erhan Ateş ve Ramazan Kor.

Patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan havai fişek fabrikasının sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, oğlu Yaşar Coşkun,

fabrikada müdürü Hasan Ali Velioğlu, genel ustabaşı Erşan Öztürk, sorumlu mesul müdür Asiye Angın ve iş güvenliği uzmanı Aslı Bozgurt “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Öte yandan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG), patlamanın gerçekleştiği fabrikada 2007 yılından bu yana çeşitli yıllarda pek çok kez benzer patlamalar gerçekleştiğini, hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler olduğunu ancak fabrikanın isim değişiklikleri ile faaliyetine devam ettiğini bildirmişti.


Karınca, Evrensel



Önceki Haber
KESK'ten hak ihlallerine karşı Ankara'ya yürüme kararı
Sonraki Haber
Soner Bali 15 yaşındaki kız kardeşi Yağmur'u öldürdü