Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadın cinayeti faili Yıldız’dan Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle savunma

Kadın cinayeti faili Yıldız’dan Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle savunma

HABER MERKEZİ – Boşanma aşamasında olduğu Fatma Hülya Yıldız’ı işkence ederek öldüren Mehmet Nevzat Yıldız, yargılandığı davanın duruşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine atıf yaparak, “Deliller varsa beni yargılayın” dedi ve müdafi avukatlara hakaret etti.

Ankara’da yaşayan Mehmet Nevzat Yıldız, 10 Ağustos 2019’da kendisinden boşanmak isteyen Fatma Hülya Yıldız’ı işkence ederek öldürdü.

Cinayetten önce hakkında uzaklaştırma kararı aldırıldığı ortaya çıkan Yıldız tutuklandı.

Fatma Hülya Yıldız

Yıldız’ın yargılandığı davanın 5’inci duruşması, Ankara 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma salonunda öldürülen Fatma’nın aile ve yakınları hazır bulunurken, fail erkek tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Davayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi kadınlar da takip etti.

Salonunun küçük olması ve pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna alınmayan kadınlar, adliye koridorunda bekledi.

Duruşmada, iddia makamı, sanığın, “hırsızlık”, “konut dokunulmazlığı ihlal”, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek eşi kasten öldürme” suçundan cezalandırılması yönünde mütalaasını sundu.

Ardından sanık avukatının ek süre talebinin reddedilmesi gerektiğini belirten Fatma’nın avukatlarından İrem Esra Kömürcü Altun, ek sürenin davayı uzatmaya yönelik olduğunun altını çizerek, sanığın herhangi bir “takdir” veya “iyi hal” indirimi almaksızın cezalandırılmasını talep etti.

Fatma’nın avukatlarından Barış Özbay da İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekerek, basında çıkan haberlerle günde beş kadının katledildiğini öğrendiklerini ifade etti.

İstanbul Sözleşmesi’ni var oluş nedenleri olarak nitelendiren Özbay, sanığın Fatma’a yönelik işlediği ve hüküm aldığı önceki suçların da göz önünde bulundurularak cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Söz alan Fatma’nın kardeşi Sıdıka Yılmaz, artık çok yıprandıklarını ve davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

Savunmayı hazırlayamadığını kaydeden sanık avukatı, ek süre talebinde bulundu.

Sanıktan Erdoğan’ın sözleriyle savunma

Sanık Mehmet Nevzat Yıldız yaptığı savunmada, işlediği cinayeti, “vicdanım rahat” sözleriyle savundu.

İslami argümanlar kullanarak savunmasını sürdüren Yıldız, “Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, deliller varsa beni yargılayın” diyerek, müdafi avukatlara hakaretlerde bulundu.

‘Kadınlar değil katiller korunuyor’

Sanık avukatının ek süre talebini değerlendiren mahkeme başkanı, sanığın tutukluluk halinin devamına ve ek süre talebinin son defa kabulüne karar vererek, duruşmayı 16 Nisan’a erteledi.

Duruşma sonrasında sanık avukatı ile aile arasında gerginlik yaşandı. Davanın ertelenmesini ve avukatın kendilerine yönelik tutumuna tepki gösteren aile, “Kadınlar değil katiller korunuyor” dedi.

‘Caydırıcı cezalar verilirse, yarın başkaları da ölmez’

Duruşmanın sona ermesiyle aile ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Elinde katledilen Fatma Hülya Yıldız’ın fotoğrafının yer aldığı “Sessiz kalmıyoruz!” yazılı dövizi taşıyan ablası Sıdıka Yılmaz, şunları söyledi:

Katile verilecek hiçbir ceza kardeşimi geri getirmeyecek. Ama kendisinden boşanmak isteyen kardeşimi katleden erkeğin ceza alması bir nebze de olsa yüreğimize su serpecekti. Boşanma davasında da yaptığı gibi her defasında davayı erteliyor, uzatıyor. Yakalanmasaydı hepimizi öldürecekti. Ceza alması için başkalarını da mı öldürmesi gerekiyor? Her gün kadın cinayetleri var zaten. Başımızı yastığa koyduğumuzda uyuyamıyoruz. Artık yeter. Öldürülen her kadın bizim kardeşimiz. Bizim tek isteğimiz başka Hülyalar, başka Fatmalar öldürülmesin. Caydırıcı cezalar verilirse, yarın başkaları da ölmez.

Avukat İrem Esra Kömürcü Altun da yine bir kadın katliamında faillerin en üst cezayı alması için uğraştıklarını kaydederek, “Kadınların cesaretlendirilmesi gerektiğini savunurken bir çağ dışı zihniyetle fail erkekleri cesaretlendiren İstanbul Sözleşmesi’nin feshi gündeme alınıyor” dedi.




Önceki Haber
Lüks aracında kokain çeken AKP’li Ayvatoğlu gözaltına alındı
Sonraki Haber
Gözaltındaki Boğaziçililere destek eylemine müdahale: Yaklaşık 50 gözaltı