Ana SayfaDünya‘Güvenli ülke’ İsveç’te beş haftada altı kadın öldürüldü

‘Güvenli ülke’ İsveç’te beş haftada altı kadın öldürüldü

HABER MERKEZİ – Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ileride olduğu belirtilen İsveç’te erkekler, son 5 haftada altı kadını öldürdü.

İsveç’te erkekler, son 5 hafta içerisinde altı kadını öldürdü.

‘Güvenli ülke’ olarak lanse edilen ülkedeki cinayetler 3 farklı bölgede işlendi.

Kadınlardan biri, ülkenin güneyindeki kırsal kesimde yer alan bir kasabanın merkezinde, diğeri ise başkent Stockholm’un güneyindeki üniversite kenti Linkoping’de, bir otobüs garajında öldürüldü.

bianet’in BBC’den aktardığı habere göre Stockholm’deki Flemingsberg’te bir kadın, dört çocuğuyla birlikte yaşadığı apartman dairesinde bıçaklandı.

Cinayet şüphesiyle tutuklanan erkeğin, kadının yakın çevresinden biri olduğu belirtildi.

Bölgede yaşayan 51 yaşındaki Kristian Jansson, “Bence bu daha çok yüzeye çıkartılmalı, kadına yönelik bu şiddet, çünkü normal değil” dedi.

Jansson’ın 18 yaşındaki kızı Emma Louise ise, son cinayetlerin tek başına nadiren dışarı çıktığı bölgedeki kadınların güvenliği konusundaki kaygıları daha da artırdığını belirterek, “Öyle çok da güvende değilim. Çünkü burada cinayet işleyebilecek çok sayıda insan var” diye konuştu.

‘Kadınları baskılayan toplumsal yapılar’

Dünyanın toplumsal cinsiyet eşitliğine sahip ülkelerinden biri olduğu savunulan İsveç’teki Cinsiyet Eşitliği Bakanı Marta Stenevi son şiddet vakalarında “dehşete düştüğünü ve üzüldüğünü” ancak olanlara şaşırmadığını ifade etti.

Stenevi “İsveç’te cinsiyet eşitliğinde birçok aşıdan önemli bir mesafe kat ettik ama hala kadınları baskılayan toplumsal yapılarla birlikte yaşıyoruz” dedi.

2020’de kadınların yakın ilişkide oldukları birinden şiddet gördüğü 16 bin 461 saldırı vakası bildirildi.

Bu, Ulusal Suç Önleme Konseyi’nin verilerine göre bu 14 bin 261 vakanın bildirildiği 2019’a kıyasla yüzde 15,4’lük bir artış anlamına geliyor.




Önceki Haber
TÜİK'ten ENAGrup hakkında suç duyurusu
Sonraki Haber
İstanbul'da yarın hangi semt pazarları kurulacak?