Ana SayfaGüncelSancar: Milyonlar HDP’siz bir Türkiye hayali kuranlara gereken cevabı verdi

Sancar: Milyonlar HDP’siz bir Türkiye hayali kuranlara gereken cevabı verdi

HABER MERKEZİ – 2021 Newrozu için meydanlara çıkanlara işaret eden HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, “Newroz meydanına çıkan milyonlar HDP’nin etrafında kenetlenmiştir” dedi ve ekledi: “Siyaset mühendisliği yapanlara, HDP’siz bir Türkiye hayali kuranlara gereken cevabı vermiştir.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’ye dönük kapatma davasından Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinden Newroz kutlamalarına kadar birçok başlıkta gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Newroz’un büyük bir coşkuyla geçtiğini söyleyen Sancar, “Milyonlar meydanlara aktı. Newroz kutlamaları, özgürlük ve barış mücadelesine inancın ve azmin irade beyanına dönüştü” dedi ve ekledi:

Newroz’un en önemli mesajı, halkımızın gösterdiği cesaret ve kararlılık olmuştur. Her türlü tehdit ve saldırı karşısında halkımız asla boyun eğmeyeceğini, iradesi ve onuruyla oynanmasına izin vermeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir.

“Newroz’un gösterdiği bir diğer hakikat halkımızın büyük mücadele vererek, büyük bedeller ödeyerek bugünlere getirdiği demokratik siyaset çizgisinden asla taviz vermeyeceğini göstermiştir” diyen Sancar, şöyle devam etti:

Newroz ateşinin sıcaklığı ve coşkusuyla baharın rengarenk tablosuyla duyurmuştur. Halkımızın bu duyurusu bize emanettir, bu emaneti en güzel şekilde sahipleneceğiz ve direnerek bu gemiyi limana mutlaka ulaştıracağız. Newroz meydanına çıkan milyonlar ve gelemeyen onlar kadar insanımız HDP’nin etrafında kenetlenmiştir. Siyaset mühendisliği yapanlara, HDP’siz bir Türkiye hayali kuranlara gereken cevabı vermiştir. Milyonlar HDP’yi kapatma girişimlerine, vekilliklerine düşürülmesine, kayyum gaspına demokratik siyasi irademi engelleyemezsiniz beni çiğneyemezsiniz diyerek bunu ilan etmiştir.

“Yanlış hesap halktan döner” diyen Sancar, sözlerini “2021 Newrozu yaşadığımız büyük tarihsel acıların son bulması için hayalini kurduğumuz onurlu barışın aciliyetini hepimize göstermiştir. Newroz alanlarında halkımızın ortaya koyduğu barışı sahiplenme, tarihi barış çağrısının önemini göstermiştir” diye sürdürdü.

Sancar ayrıca, “Bütün demokrasi güçlerinin, demokratik kamuoyunun parlamentonun, Newroz’a verilen mesajı dikkatle değerlendirmesi, rol ve sorumluluktan kaçınmaması, cesur olması bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktadır. Bu kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Kapatma davası

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan dava için ‘hukuki hiçbir yanı yok’ diyen Sancar, “Bize karşı açılan kapatma davası yargı süsü verilmiş siyasi bir intikam davasından başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

‘Davanın savcısı kimdir’, diye sorarsanız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı değildir elbette. Bu davanın savcısı iktidarın başıdır. Kapatma davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binasında değil, bizzat Saray’da hazırlanmıştır. O nedenle ortada hukuki bir mesele varmış gibi tartışanları da boşa enerji harcamaktan vazgeçmeye, meselenin ne kadar hayati, siyasi nitelik taşıdığını görmeye ve buradan bakmaya ve konuşmaya çağırıyorum.

Sözlerini “HDP bir bina mı, bir dükkan mıdır? Ne sanıyorsunuz? HDP meydanlardaki milyonlardır. Meydanlara gelemeyen, yüreği HDP ile atan milyonlardır” diyerek sürdüren Sancar, “Bir kez daha Newroz meydanlarına bakın ve gerçeği görün ama cesaretiniz yok bu gerçekleri görmeye. Karanlık bir yola girdiniz, ülkeyi uçuruma sürüklüyorsunuz. Sizi durduracağız, kaybedeceksiniz. Bu dava aslında iktidarın tükendiğinin itirafıdır” diye konuştu.

“Anayasa Mahkemesi’nde değerli hukukçular olduğunu biliyorum” diyen Sancar, iddianame üzerinde ilk incelemeyi yapan raportörlere de seslendi: “Reddet bu iddianameyi. Reddet ortak olma. ‘Bu iddianame kabul edilemez’ diye karar ver ve tarihin aydınlık sayfalarında yerini al. Her an ve her aşamada biz vicdanlı insanlara seslenmeye devam edeceğiz.”

Sancar “Bu dava bir tasfiye planının parçasıdır. Çöktürme planının devamıdır, aynı zamanda intikam manifestosudur” dedi ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “Neye mal olursa olsun demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Meydanı bu karanlığa ve faşizm iklimine asla bırakmayacağız” diye belirtti.

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi

Sancar, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve Meclis’te gözaltına alınmasına ilişkin ise şöyle konuştu:

Bu iktidar kaybedeceğini, zulmü her gün artırmasından da ortaya koyuyor. Kaybedeceğini görüyor, zulmü arttırıyor. Halka vaat edecek hiçbir şeyleri yok. Gelecek adına, refah adına, özgürlük adına, onurlu yaşam adına verebilecekleri hiçbir şey yok. O nedenle zor aygıtlarını devreye sokuyorlar. Yargıyı, polisi, yandaş medyayı, kara propagandayı devreye sokuyorlar ve zulmü artırıyorlar. İşte size bir örnek: Ömer Faruk Gergerlioğlu kardeşimize yapılanlar. Önce vekilliğini haksız, hukuksuz ve adaletsiz bir biçimde düşürdüler. Neydi? Hatırlatalım tekrar. Barış talebi içeren bir tweet paylaştı ve bu nedenle yargılandı. Barış dediği için yargılandı.

Mazlumun, haklının, adaletin yanında yer aldığı için mahkum edildi. Onlarca katliam davası yıllarca sürüncemede bırakılırken, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun davası ekspres bir şekilde, jet hızıyla sonuçlandı. Korkunun daha başka nasıl ortaya konacağını soralım. Bundan daha açık nasıl gösterebilirler korktuklarını? Adalet ifadesinden korkuyorlar. Vicdanlı insanların bir araya gelmesinden korkuyorlar. Ömer Faruk Gergerlioğlu kardeşimiz güçlü bir ses oldu, bu ses vicdanlara dokundu. Vicdanlı insanları bir araya getirdi, vicdansızları korkuttu. O nedenle vekilliğini gasp ettiler.

Ömer Faruk Gergerlioğlu o gün Genel Kurul’dan çıkmadı. Daha sonra vekil arkadaşlarımızla birlikte grup odalarına geldi, Adalet Nöbeti tutmak istediğini söyledi. Bizler de bu nöbette olabildiği kadar yanında olduk. Bu nöbeti birlikte tuttuk. Vekil arkadaşlarımızın sayıca az olduğu, Newroz dolayısıyla bölgede bulunmalarını fırsat bilerek sabaha karşı pusu kurdular. Yüzlerce polis soktular binaya. Sabah namazı için abdest almaktayken gözaltına aldılar. Bu kötülüktür. 10 dakika ibadetini yapmasına dahi tahammül edemeyen zihniyet zalimdir, kötücüldür. Ve hızla yaka paça üstünü bile değiştirmesine dahi izin vermeden götürdüler. O görüntüler hiç silinmeyecek bir kara leke olarak alınlarına kazındı. Bizim için ise direnişin onur belgesidir. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve arkadaşlarımızın onur belgesidir. Sonra açıklamalar geliyor ‘Efendim ibadet bilmem falancaların kullandığı bir yöntemdir’ diye. Ayıptır, günahtır, yazıktır.

İstanbul Sözleşmesi

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin olarak da şunları söyledi:

Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar. Niye yaptılar bunu? Amaçları ne? İstanbul Sözleşmesi ne içeriyor ki bundan bu kadar korkuyorlar? İstanbul Sözleşmesi, kadınların her türlü şiddetten korunmasını, kadınlara yönelik şiddetin faillerinin yargılanması, cezalandırılması konusunda devlete somut ve açık yükümlülükler yükleyen sözleşmedir. Türkiye, AKP yönetimi döneminde bu sözleşmeye imzayı ilk koyan ülkedir. Bu sözleşmeden çıkarak ne diyorsunuz? ‘Biz kadına yönelik şiddet konusunda devlet olarak tedbir almayacağız.’ Her gün üç kadın, erkek şiddeti ile hayatını kaybediyor. Kadın cinayetleri konusunda sicili en bozuk ülkelerden biri bu ülke. Siz neredeyse katillere kadınları öldürmesi konusunda açık çek veriyorsunuz. Ama kadınlar direnmeye devam ediyor. En büyük korkunuz olan kadın mücadelesi elbette durmayacak. Bütün bunlar için, hakları için, onurları için, bu ülkenin geleceği için, bizim için mücadeleye devam edecekler.

“Biz bu iktidarı mutlaka değiştirmeliyiz” diyen Sancar, sözlerini “Bu iktidarın bütün politikalarına karşı her gün yeniden demokratik siyasetin bütün imkanlarını kullanarak, bütün demokratik meşru alanlarda olarak durduracağız, durdurmalıyız bu halk bunu istiyor ve ilk seçimde bu iktidarı tarihe gömeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diyerek tamamladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakan Koca vaka oranı en çok artan ve azalan iller açıkladı
Sonraki Haber
Bakırköy Belediyesi işçilerinden güvenceli iş talebiyle eylem