Ana SayfaÇalışma YaşamıSon 10 yılda bin 42 işçi madenlerde hayatını kaybetti

Son 10 yılda bin 42 işçi madenlerde hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın raporuna göre, son 10 yılda bin 42 maden işçisi hayatını kaybetti.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Maden Mühendisleri Odası, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ne ilişkin basın açıklaması yaptı.

İş cinayetlerinin artarak devam ettiğini vurgulayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 2015 yılında bin 252, 2016 yılında bin 405, 2017 yılında bin 633, 2018 yılında ise bin 541 işçinin, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini aktardı.

“Soma’dan tutuklu kalmadı”

Her yıl iki bin civarında emekçinin iş cinayetlerinde, 10 bin civarında emekçinin de meslek hastalıkları sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Koramaz, “İş cinayetlerinin sorumluları korunmakta hatta aklanmaktadır. 301 emekçinin yaşamını kaybetmesine neden olan Soma Faciası sorumlularından tutuklu kimse kalmamıştır” dedi.

“İş cinayetleri ile mücadele ertelenebilir, ötelenebilir bir gündem değildir” diyen Koramaz, iş cinayetlerinin yaşanmaması için yürütülen mücadelenin güçlendirilmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin zaman kaybetmeden gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi:

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerçekçi adımlar atılabilmesi için işverenleri sorumluktan kaçıran yaklaşıma son verilmesi gerekmektedir. İşverenleri temel sorumluluktan kurtaran, sorumluluğu bir günah keçisi olarak iş güvenliği uzmanlarının üzerine yükleyen mevcut sistemde, önleyici ve engelleyici bir faaliyetin organize edilmesi mümkün olmayacaktır.

Taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikasızlaştırma, denetimsizlik, esnek istihdam politikaları, kayıt dışı çalışmaya izin veren politikalar ve bunun sonucu oluşturulan mevzuat ile sorunlu bir sistem üretmiştir. Emeğe ve emekçiye düşman olan bu sistem sermayenin sınırsız sömürü düzenin bir tezahürüdür. İş cinayetlerini seyrederek olan biteni kadere, fıtrata bağlayan açıklamalar yapan siyasi iktidar bu sistemi korumak üzere yoğun çaba sarf etmektedir.

Rapordan bulgular

“Madencilikte Yaşanan İş Kazaları Raporu 2010-2020″ başlıklı raporda öne çıkan bulgular ise şöyle:

  • Ölüm sayısını tüm sektörlerdeki toplam ölümlere oranı yüzde 7,5.
  • Madencilik sektöründe son 10 yılda bin 42 emekçi yaşamını yitirdi.
  • Toplam kazaların sayısı tüm sektörlerdeki toplam kazalara oranı yüzde 5.
  • Kazaların yüzde 77’si, ölümlerin yüzde 55’i kömür ocaklarında meydana geldi.
  • Meslek hastalıkların yüzde 73’ü kömür ocaklarında tespit edildi.
  • Son 10 yılda görülen toplam meslek hastalıkları sayısının tüm sektördeki toplama meslek hastalıkları sayısına oranı yüzde 19.
  • Son 10 yılda 16 maden mühendisi çalışırken yaşamını yitirdi.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Elçi cinayeti davası: Sanık polisler tutuklanmadı
Sonraki Haber
Yerine kayyum atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı’na 6 yıl 3 ay hapis cezası