Ana SayfaGüncelTekne katliamı davası başladı: Mültecileri turist sanmış

Tekne katliamı davası başladı: Mültecileri turist sanmış

HABER MERKEZİ – Van Gölü’nde geçtiğimiz Haziran ayında ikisi çocuk 61 mültecinin ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında savunma yapan sanıklardan Medeni Akbaş, tekneye binenleri turist sandığını öne sürdü.

Van Gölü’ndeki Çarpanak Adası açıklarında “Akbaş” isimli teknenin batması sonucu en az 61 mültecinin yaşamını yitirmesine neden olan katliama ilişkin yedisi tutuklu 12 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

“Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma” ve “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlamalarıyla cezalandırılması istenen tutuklu sanıklar SEGBİS ile duruşmada hazır edildi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan üçü Gevaş Adliyesi’nden SEGBİS ile duruşmaya katılırken, bir tutuksuz sanık ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukatlar Mahmut Kaçan, Jindar Uçar ve Bahtiyar Kandeğer ile çok sayıda avukat duruşmaya katıldı.

Corona virüsü salgını gerekçe gösterilerek sadece üç gazetecinin duruşmayı takip etmesine izin verildi.

Mahkeme, Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyelerinin davaya katılma talebini “suçtan doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle reddetti.

Turist sanmış

Kimlik tespitinin ardından duruşmada ilk olarak tutuklu sanıklardan Medeni Akbaş savunma yaptı.

Akbaş, daha önce emniyette verdiği ifadenin aksine bu kez tekneye binenlerin mülteci olduğunu bilmediğini iddia etti.

Teknedeki mültecileri turist zannettiğini ileri süren Medeni Akbaş, çalıştığı yerin turistik bölge olduğunu kaydederek tahliyesini talep etti.

Duruşma, diğer sanıkların ifadeleriyle devam ediyor.

Ne olmuştu?

Van’ın Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nde 27 Haziran 2020’de tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş’tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı kayıp ihbarında bulunmuştu.

Bunun üzerine göl ile çevresinde yürütülen 11 günlük arama çalışmaları sonucu tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştu.

Yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda ikisi çocuk 61 mültecinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Katliama ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında tekneden sağ kurtulan Medeni Akbaş’ın da aralarında bulunduğu yedi kişi tutuklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çalışmasına karşı çıktığı evli olduğu kadını öldürmeye çalışan Osman Taştan tutuklandı
Sonraki Haber
10 Ekim katliamı davasında mahkeme başkanı salonu terk etti