Ana SayfaDünyaBiden ile Erdoğan telefonda görüştü

Biden ile Erdoğan telefonda görüştü

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Söz konusu görüşme Biden’in Başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak’tan bu yana yapılan ilk görüşme oldu. Görüşmede iki liderin Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma kararı aldığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmeye ilişkin ilk açıklama Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Erdoğan ve Biden’in Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma konusunda anlaştığı belirtildi.

‘Başkan Joe Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve işbirliği alanlarının arttırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir. Erdoğan ile Biden, ikili ve bölgesel konuları ele almak üzere Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma konusunda anlaştı.

Ankara’dan da açıklama 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan da görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde işbirliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususlarında mutabık kalındığı belirtildi.

Erdoğan’ın Gülen cemaatinin ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK-YPG’ye verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türkiye-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu ifade ettiği kaydedilen açıklamada, liderlerin NATO zirvesinde bir araya geleceği bilgisi de verildi.

NATO zirvesi 14 Haziran’da Brüksel’de gerçekleştirilecek.

24 Nisan öncesi görüşme

Görüşme Biden’ın 1915’teki Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri anma günü olan 24 Nisan’da yapacağı açıklama öncesi gerçekleşti.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Biden’ın 24 Nisan’da yapacağı konuşmada “soykırım” ifadesini kullanacağını yazmıştı.

İkili arasında daha önce iletişim olmamıştı

Söz konusu görüşme Biden’in Başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak’tan bu yana iki lider arasında yapılan ilk görüşme oldu.

Erdoğan, başkanlık seçimini kazanan Biden’a tebrik mesajı göndererek, “Ülkelerimiz arasındaki güçlü iş birliği ve müttefiklik bağının bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de dünya barışına hayati katkılar sunmaya devam edeceğine inanıyorum” demişti.

Biden’ın görevi devralmasının ardından ABD ile Ankara arasında ilk temas Şubat ayı başında kurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüşmüştü.

15 Şubat’ta da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmüştü.

Söz konusu bu görüşme, Türkiye’nin bakanlar düzeyinde Biden yönetimiyle ilk teması olmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Japonya'da Tokyo dahil dört bölgede OHAL uygulaması
Sonraki Haber
Sanatçı Selma Gürbüz hayatını kaybetti