Ana SayfaDünyaÇavuşoğlu ile Dendias ortak basın toplantısında tartıştı

Çavuşoğlu ile Dendias ortak basın toplantısında tartıştı

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias arasındaki görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında tartışma yaşandı. Dendias’ın Türkiye’yi eleştirmesine tepki gösteren Çavuşoğlu “Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz” ifadelerini kullandı. Dendias da Çavuşoğlu’na “Tahmin ettiğim kadarıyla senin çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcı. Doğu Akdeniz’de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü.

İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda karşılıklı suçlamalarda bulunuldu.

Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden başlayan istikşafi görüşmelerden ve toplantılardaki pozitif atmosferden memnuniyet duyduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Önkoşulsuz olarak diyaloglarımızı sürdürmek, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan Dendias ise “Türkiye, Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam ederse masada olan önlemler (yaptırımlar) gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz

Bunun üzerine Çavuşoğlu “Ben konuşmamda Yunanistan’ı itham edici bir söylemde bulunmadım. Dendias maalesef ülkeme dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu” diyerek tepki gösterdi ve ekledi:

Bunu kabul etmem mümkün değil. Bizim attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuyu kendi aramızda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye’yi suçlarsanız bunların cevabını vermek durumunda kalırım.

Türkiye’nin kimsenin egemenlik hakkını ihlal etmediğini belirten Çavuşoğlu, “Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz” dedi.

Dendias: Çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcı

Daha sonra söz alan Dendias ise “Türkiye ile birlikte pozitif gündem oluşturabiliriz ekonomik anlamda. İlişkilerimizi ilerletebiliriz. Olumsuz havayı ortadan kaldırabiliriz” diyerek Kıbrıs konusunda “kabul edilen yegane çözümün iki toplumlu federasyon çözümü” olduğunu belirtti ve ekledi:

Yunanistan, Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Vize serbestisi gibi konuları ele almaya hazırız. Ancak ihlal edilemez bir kural var, bu da bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermekten geçer. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse, bunu tekrarlarsa o zaman masada olan önlemler gündeme gelecektir.

Çavuşoğlu’nun itirazı üzerine cevap vermek için tekrar söz alan Dendias, “Tahmin ettiğim kadarıyla senin çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcı. Doğu Akdeniz’de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam. Türkiye hem Ege hem de Doğu Akdeniz’de ihlallerde bulunuyor. Biz bunları ilk kez dile getirmiyoruz” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca Yunanistan’ın “Türk azınlığı” kabul etmeyip sadece “Müslüman azınlık” tanımı kullanmasını eleştirerek “Biz Rum Ortodoksları kabul ediyoruz. Ama sizin Yunanistan’daki Türk azınlığa ‘Sen Türk değilsin Müslümansın demeniz’ uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.

Dendias: Lozan Anlaşması söylüyor, biz söylemiyoruz

Dendias ise cevaben “Azınlıklar konusunda bunu Lozan Anlaşması söylüyor, biz söylemiyoruz. Bu Türkiye’nin hoşuna gidebilir, gitmeyebilir” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Lozan Anlaşması’nda Ege Adaları için silahsızlanma statütüsü de getirdiğini belirterek “Lozan ve diğer anlaşmalarda silahsızlandırılmış adaların statüsü var, bunları da ihlal ediyorsunuz. Burada karşılıklı suçlamalara girdiğimiz zaman birbirimize anlatacağımız çok şey var” dedi.

Dendias konuşmasında Ayasofya’nın ve Kariye Manastı’rının camiye dönüştürülmesi konusunu ve mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını gündeme getirdi.

Çavuşoğlu ise buna karşılık olarak, “Göç konusunu ne Avrupa ne de Yunanistan’a karşı kullanmadık. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi, Türkiye üzerinden gitmeyenleri nasıl denize attığınızı anlattık” diye konuştu.

Çavuşoğlu: Görüşmeye devam mı edeceğiz, böyle kavga mı edeceğiz?

Türkiye’nin Libya ile anlaşmasına yönelik Dendias’ın eleştirilerine ise Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

Libya ile olan anlaşmalarda tabii ki aynı düşünmüyoruz. AB Komisyonu’nun bunu kınaması bir şey ifade etmez. AB Komisyonu’nun ne dediği bizim umurumuzda değil.

Burada mesele iki ülke arasında. Bunları çözmek için istikşafi görüşmeler başlatılmış. Bu gerginliği tartışmayı sürdürmek istiyorsanız, sürdürebilirsiniz, biz de sürdürebiliriz. Burada ikili şekilde konuları çözebiliriz. Ama yaşanan süreçte medet umduğunuz AB ülkelerinin bu konuda bir fayda sağlayamayacağını da görmüş olduk. Görüşmeye devam mı edeceğiz, böyle kavga mı edeceğiz? Bizim arzumuz iki komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyaloglarla çözmek.




Önceki Haber
Avrupa Konseyi: Kavala'nın tutukluluğu hukuk ihlali, derhal serbest bırakılsın
Sonraki Haber
Liselerde eğitim ve sınav süreci belli oldu