Ana SayfaDünyaAnkara-Kahire hattında ‘normalleşme’ adımları: Bakan yardımcısı Mısır’a gidiyor

Ankara-Kahire hattında ‘normalleşme’ adımları: Bakan yardımcısı Mısır’a gidiyor

HABER MERKEZİ – Ankara, ikili işbirliği için Kahire’de müzakere masasına oturacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın Mısır’a giderek mevkidaşıyla görüşeceği duyuruldu.

Mısır’la 8 yıl sonra diplomatik temas kuran AKP hükümeti, ikili işbirliğini geliştirmek için Kahire’ye özel bir heyet gönderiyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık iki yıl önce ‘zalim’ dediği Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin, Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi’yi 2013’te darbeyle devirmesine Türkiye sert tepki koyduğu için son 8 yıldır Ankara-Kahire hattında diplomatik ilişkiler düşük profilli ilerliyordu.

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın 5-6 Mayıs tarihlerinde Kahire’de mevkidaşıyla görüşeceğini duyurdu.

Bakanlığın yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi:

Türkiye ile Mısır arasında siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza’nın başkanlıklarında 5-6 Mayıs 2021 tarihlerinde Kahire’de gerçekleştirilecektir.

Sözkonusu istikşafi görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımlar üzerinde durulacaktır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu görüşme öncesinde Ankara-Kahire hattında istihbarat ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslar olduğunu “Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” sözleriyle duyurmuştu.

Çavuşoğlu, Mısır’la ilişkilerin “normalleşmesi” konusunda her iki tarafın da önkoşulu olmadığını söylese de, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri’den “İkili ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye’nin politikasında gerçek bir değişimin gerçekleşmesine bağlı” açıklaması gelmişti.




Önceki Haber
İçişleri'nden 'pazar yeri' genelgesi
Sonraki Haber
Cezaevlerindeki açlık grevi eylemi 160. gününde: Tecrit topluma sirayet ediyor