Ana SayfaToplumsal CinsiyetMısır hükümeti kadın sünnetine savaş açtı

Mısır hükümeti kadın sünnetine savaş açtı

HABER MERKEZİ – Yasak olmasına rağmen ülkedeki kadınların yüzde 90’ının sünnete maruz kaldığı Mısır’da hükümet yeni önlemler aldı. Buna göre kadın sünneti yapanlara hapis cezası öngörülürken, aktivistler pratikte adım atılması gerektiğini vurguluyor.

Mısır’da kadınların sünnet edilmesi (genital sakatlama) 2008 yılından beri yasak, ancak ülkenin kırsal kesimlerinde hala kadın sünnetlerinin yaygın olarak yapıldığı biliniyor.

Bu nedenle Mısır’da yasak olmasına rağmen kadın sünneti uygulayanlara geçen pazar günü daha ağır cezalar getirildi.

Middle East Eye’in haberine göre Mısır Parlamentosu, tıbbi eğitimi olmayan kişilerin kadın sünnetini gerçekleştirmeleri halinde 7 yıla kadar hapis cezası verilmesini kararlaştırırken, tıbbi eğitimi olan sağlık görevlilerin kadın sünnetini gerçekleştirmesi halinde de ise 5 yıla kadar görevden alınmasını öngören yasayı kabul etti.

Yeni yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa kadın sünnetini talep eden kişiler de hapis cezasına çaptırılacak.

BM: Kadınların yüzde 90 sünnete maruz kaldı

Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 15 ila 49 yaşları arasındaki Mısırlı kadınların ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 90’ı sünnete maruz kaldı.

Aktivistler yeni yasayı memnuniyetle karşıladılar, ancak uygulama Mısır genelinde devam ederken, bunların ne kadar etkili olduğunu sorgulamaya devam ediyorlar.

‘Cezalar tek başına yeterli değil’

Kahire Kalkınma ve Hukuk Vakfı yöneticisi Entessar El-Saeed, daha katı cezaların tek başına zihinleri etkilemeyeceğini söyleyerek, “Bu iyi bir adım, ancak hala Mısır toplumunda ve hatta bazı doktorlar ve yargıçlar arasında kadın sünnetinin suç olmadığı konusundaki köklü düşüncelerle mücadele ediyoruz” dedi.

Mısırlı yetkililer ve sivil toplum kuruluşları, bilinçlendirme kampanyaları, saha ziyaretleri ve daha sert cezalarla kadın sünnetini sonlandırmaya çalışıyor.

‘Tıp uzmanları hala kadın sünneti yapıyor’

The Five Foundation grubunun kurucu ortağı Brendan Wynne, yeni yasaları memnuniyetle karşıladığını, ancak hükümetin bu konuyu ciddiye almadığı sürece hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirterek şöyle dedi:

Hükümet yasaları ciddiye almadığı sürece hiçbir şey değişmeyecek. Tıp uzmanları hala kliniklerinde kadın sünneti yapıyorlar ve hatta hizmetlerini halka açık olarak sunuyorlar.

Kadın sünneti nedir?

Kadın cinsel organının tıbbi gereklilik olmaksızın dış kısmının kesilerek alındığı cerrahi müdahaleler kadın sünneti olarak adlandırılıyor.

Bu şiddete maruz bırakılan kadınların idrar boşaltımı sırasında kanama ve acı ile cinsel ilişki esnasında aşırı ağrı hissetmelerinin yanı sıra, doğum sırasında ölümcül komplikasyonlar ve ağır ruhsal travma gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabildiği belirtiliyor.




Önceki Haber
Bilim Kurulu üyesinden içki yasağı yorumu: Hiçbir akılcı tarafı yok
Sonraki Haber
29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması belli oldu