Ana SayfaGüncelAKP’li Turan: Yeni anayasa hazırlığımız bitti

AKP’li Turan: Yeni anayasa hazırlığımız bitti

HABER MERKEZİ – AKP’nin hazırlığını yaptığı yeni anayasa taslağının tamamlandığı duyuruldu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, partisinin anayasa önerisi için bir “ilim heyeti” oluşturulduğunu, bu heyetin çalışmaları bitirdiğini ve anayasa önerisinin kısa zamanda parti yönetiminde tartışmaya açılacağını söyledi:

Bir ilim heyeti bu konuya çalıştılar. Cumhurbaşkanımıza da bu anayasa çalışmasının bittiği bilgisini verdiler. Yani hem MHP’nin hem AK Parti’nin kendi önerdiği anayasaları olacak. Biz o anayasaların bir Cumhur İttifakı ruhuna bürünmesini istiyoruz. O zaman Cumhur İttifakı’nın anayasası haline gelecek

Turan, anayasa çalışmasının önce partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) ele alınacağını, ardından kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayı başında yeni anayasa çağrısı yapmış; ardından çalışmalar için Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve anayasa hukukçusu Prof. Yavuz Atar başkanlığında “Anayasa Bilim Kurulu” oluşturulduğu belirtilmişti.

Mayıs ayı başında da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 maddelik anayasa önerisi hazırladıklarını ve teklifi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP’ye sunacaklarını açıkladı.

Cumhur ittifakının oyu yetmiyor

Meclis’teki aritmetik, iki siyasi partinin anayasa değişikliğini gerçekleştirmesine olanak tanımıyor. İki parti uzlaşsa bile ittifak dışından en az 23 milletvekilinin destek vermesi halinde ancak referanduma sunabilmek için gerekli olan 360 oya ulaşılabiliyor.

Başta CHP, İYİ Parti ve HDP olmak üzere, Cumhur İttifakı içinde yer almayan muhalefet partileri ancak “parlamenter sisteme dönüş” koşuluyla anayasa masasına oturabileceklerini ifade ediyor.

Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilebilmesi için en az 400 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Anayasa değişikliğinin referanduma sunulabilmesi için ise en az 360 milletvekilinin desteği lazım.




Önceki Haber
Ayşe Tuba Arslan'ı öldüren Yalçın Özalpay'a 'haksız tahrik' indirimi istendi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.