Ana SayfaDünyaNATO zirvesi başladı: Çin’in yükselişine ortak yanıt vermeliyiz

NATO zirvesi başladı: Çin’in yükselişine ortak yanıt vermeliyiz

HABER MERKEZİ – NATO zirvesi öncesi konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’e karşı ortak yanıt verme çağrısı yaptı.

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında başladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesi yaptığı açıklamada, gündemlerindeki en önemli konulardan birinin Çin olacağını söyledi: “Yükselen Çin’e ortak yanıt vermeliyiz.”

“Çin ile yeni bir Soğuk Savaş’a girmiyoruz ve Çin bizim hasmımız, düşmanımız değil” diyen Stoltengerg, buna karşılık ittifak olarak Çin’in güvenlikleri açısından oluşturduğu risklerle ilgili olarak beraber adım atmaları gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Stoltenberg, Çin’in ekonomik, askeri ve teknolojik kapasite bakımından NATO’ya yaklaştığını da belirtti.

Bugünkü zirvenin “ittifak için yeni bir sayfa açacağını” vurgulayan Stoltenberg bir diğer önemli gündem maddesinin de Rusya olacağını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, ABD Başkanı Joe Biden’la birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini söyledi. Biden, göreve seçilmesi sonrası ilk kez NATO Zirvesi’ne katılıyor.

G7 liderleri de Çin’i hedef almıştı

İngiltere’de bir araya gelen sanayileşmiş ülkeler grubu G7’nin liderleri de Çin’i eleştirmişlerdi.

G7 liderleri Çin’i insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle kınamış, ülkede Covid-19 salgınının nasıl başladığının şeffaf bir şekilde araştırılmasını talep etmişlerdi.




Önceki Haber
Erdoğan zirve öncesi ikili temaslara başladı
Sonraki Haber
Erdoğan'dan NATO'ya 'PYD' iması: Elebaşını muhatap aldınız