Ana SayfaGüncelYine ABD yine protestoya saldırı: Erdoğan ‘Kim bunlar?’ dedi, protestocular yumruklandı

Yine ABD yine protestoya saldırı: Erdoğan ‘Kim bunlar?’ dedi, protestocular yumruklandı

HABER MERKEZİ – ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto eden üç kişi yumruklanarak darp edildi. Protestoculara yönelik saldırı, Mayıs ayında Erdoğan’ın korumaları hakkında tutuklama kararı çıkarmaya dek giden Washington’daki hadiseleri akıllara getirdi. Ancak bu kez protestoculara saldıranların korumalar olup olmadığı konusu net değil.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı ve Donald Trump’la görüşmek için ABD’ye giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta protesto edildi.

Protesto, Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la yapacağı ikili görüşme öncesinde Times Meydanı’ndaki Marriott Marquis Otel’de yaşandı.

Erdoğan’ın ‘Müslüman Toplumuyla Buluşma’ programı etkinliğinde konuşma yaptığı esnada gerçekleşen protesto anları kameralara yansırken, görüntülerde üç protestocuya takım elbiseli erkekler ve salondaki katılımcılar tarafından saldırıldığı görülüyor.

O anlarda ise Erdoğan bir korumasına ‘Kim bunlar?’ diye soruyor.

Gerginlik üzerine konuşmayı dinlemeye gelenlere sakin olmaları yönünde uyarılarda bulunan Erdoğan, “Üç beş kendini bilmeze, üç beş salon teröristine bu güzel toplantımızı feda etmeyelim” diyor.

 

Saldırıya uğrayan protestoculardan birinin, Türkiye’nin hava saldırısında hayatını kaybeden YPG gönüllüsü Michael Israel’in resminin basılı olduğu bir t-shirt’i giyindiği görülürken, bu protestocunun Erdoğan’a, “Sen bir teröristsin, benim ülkemeden defol” diye bağırdığı ve bunun ardından birçok kişi tarafından saldırıya uğradığı ve apar topar otelden çıkarıldığı kameralara yansıyor.

Bir diğer protestocu ise IŞİD’e karşı savaşan YPJ’nin bayrağını kaldırdığı için saldırının hedefi oluyor.

Meghan Bodette isimli bu protestocu, NYT’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye’de Türk devletinin Kürtlere karşı yaptığı insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarını protesto etmek için” bu eylemi yaptığını söylüyor.

Saldıranlar arasında korumalar var mı?

Göstericilere saldıranların, daha önce Washington’da olduğu gibi, Erdoğan’ın korumaları olup olmadığı net değil.

Otelin sözcüsü Kathleen Duffy, koyu kıyafetli erkeklerin protestoculara müdahalede bulunduğunu ancak bunların Erdoğan’ın korumaları olup olmadığını bilmediğini aktarırken, onların otel görevlisi ya da müşterisi olmadığını vurguluyor.

Polis sözcüsü Stephen P. Davis ise Erdoğan yanlıları ile karşıtları arasındaki arbedede fiziksel müdahaleler yaşandığını belirterek, araya girildiğini ve olayların yatıştırıldığını söylüyor.

ABD polisi ayrıca protestoculardan birinin gözaltına alındığını bildirdi.

Erdoğan’ın korumaları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demişti.

Son olarak saldırıya karışan 15’i Erdoğan’ın koruması 19 kişi hakkında ABD’de dava açılmasının önünü açan iddianame de kabul edilmiş, Erdoğan bu son ziyaretinde protesto gösterisi yapanlara saldıran korumalarını ABD’ye götürememişti.

Ayrıca ABD, Erdoğan’ın korumalarının kullanması için yapılan silah anlaşmasını geri çekmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ursula K. Le Guin'den 'Anlatış'
Sonraki Haber
🎬 | Wes Anderson’ın stop motion filminden ilk fragman