Ana SayfaGüncelKoca: Delta varyantı 36 ile sıçradı

Koca: Delta varyantı 36 ile sıçradı

HABER MERKEZİ – Delta varyantının görülmesinde artış yaşandığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şimdiye kadar 36 ilde 750’ye yakın delta varyantı virüsü tespit ettiklerini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan, aşılamanın zorunlu hale getirilip getirilmemesine ilişkin sorulan soruya, daha çok ikna yöntemleriyle aşılama yapmayı hedeflediklerini belirterek, gündemlerinde zorunlu aşının olmadığını aktardı.

Gerektiğinde vatandaşın ayağına gitme dahil olmak üzere her yöntemi denediklerini vurgulayan Koca, bunu sahada yaygın bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Kürt illerinde aşılama düşük

Kürt illerinde aşılamanın düşük olduğuna dikkat çeken Koca, şunları söyledi:

Aşılama oranlarının Hakkari’de şu an yüzde 50, Şırnak’ta yüzde 40, Ardahan’da yüzde 50’lerde olduğunu görüyoruz, Kars’ta benzer şekilde, Adıyaman’da yüzde 50’ye yakın. Vatandaşın ayağına gidip daha mobil yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla aşı yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi? O bizim dışımızda.

36 ilde delta varyantı tespit edildi

Koca, Türkiye’de tespit edilen Delta varyantının sayısının arttığını açıklarken, şu ana kadar 36 ilde 750 vakada Delta varyantı tespit edildiğini duyurdu.

Vakalarda yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu kaydeden Koca, şöyle devam etti:

Vaka sayılarında beklediğimiz düşüşün olmadığını ve bir çıkış olma ihtimalini görüyoruz. Özellikle bu artışlar daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösteriyor. Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman gibi bazı illerimizde, Doğu ve Güney Doğu’da, daha doğrusu genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artışın olduğunu görüyoruz. O nedenle bayrama kadar o bölgelerde daha yoğun aşılama gerekiyor.

Delta varyantı nedir?

Delta varyantı ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. İki mutasyonlu virüsün birleşmesi ile üçüncü süper bulaşıcı yeni bir mutasyon oluşuyor.

Bu yeni mutasyonun antikordan kaçabilme özelliği var. Hastalığı atlatanlar da bu yeni virüs ile yeniden enfekte olabiliyor.

Covid-19’un mutasyona uğramış hali olan Delta varyantı ilk kez Ekim ayında Hindistan’da tespit edildi. Ardından etkisini İngiltere’de gösterdi.

Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnisiyatifi’ne (GISAID) göre, Delta varyantı şu ana kadar 65’ten fazla ülkede görüldü.




Önceki Haber
Fildişi Sahili'ndeki tarlalarda organik ürüne geçiliyor
Sonraki Haber
Pakize Atar cinayeti 13 yıl sonra çözüldü: Fail Hayri Deliçay tutuklandı