Ana SayfaDünyaTürkiye’den ABD’ye ‘çocuk asker’ tepkisi

Türkiye’den ABD’ye ‘çocuk asker’ tepkisi

HABER MERKEZİ – ABD’nin kendilerini “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine eklemesine tepki gösteren Türkiye, iddiaları reddetti ve kararı “Esefle kınıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine eklediğini açıklamıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Bakanlık açıklamasında, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 yılı İnsan Ticareti Raporu’nda ülkemizin insan ticaretiyle mücadelesini artırdığı teyit edilmektedir. Buna rağmen, güvenirliliği şüpheli, bir takım STK raporlarındaki iddialara yer verilerek, asılsız varsayımlara dayanarak Türkiye’nin çabalarını gölgeleyecek ithamlarda bulunulması esefle karşılanmıştır” denildi.

Türkiye’nin ‘insan ticareti’ suçunun önlenmesi, suçluların cezalandırılması ve suç mağdurlarının korunması için her türlü çabayı gösterdiği belirtilen açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan “İnsan Hakları Eylem Planı”nın bu konudaki kararlılığın açık bir göstergesi olduğu savunuldu.

Bakanlık, “Türkiye, çocuk haklarının korunmasına ilişkin BM bünyesinde kabul edilenler dahil başlıca uluslararası düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin PKK ve YPG’yi desteklediğini savunan Bakanlık, “ABD’nin, Türkiye’ye böyle bir iftirada bulunması çifte standart ve iki yüzlülüğün en çarpıcı örneğidir” dedi.

Bakanlık, Demokratik Suriye Güçleri’nin çocukları silah altına aldığının Birleşmiş Milletler’in (BM) Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın 21 Haziran 2021 tarihli raporunda belirtildiğini dile getirdi.

Birçok bölgesel konuda yakın eşgüdüm içinde bulunduğu müttefiki Türkiye’ye ise temelsiz ithamlarda bulunması vahim bir çelişkidir ve asla kabul edilemez. Türkiye, taraf olduğu sözleşmelere bağlı olarak, insan ticareti suçunu önlemek için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çabalarını kararlılıkla sürdürecektir.




Önceki Haber
Metin Altıok Şiir Ödülü'nü alan Kömürcü: Ödülümü Deniz Poyraz'a armağan ediyorum
Sonraki Haber
Cinsel istismar faili polisten, 'o çocuk hayalperest' savunması