Anadili Kadınları: Bu kez diller bize sesleniyor

Anadili Kadınları: Bu kez diller bize sesleniyor

21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında açıklama yapan Anadili kadınları, “Bu kez diller bize sesleniyor. Kadınların da anadillerinin de eşit ve özgür olduğu bir dünya için sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz” dedi.

Farklı dil ve kimliklerden onlarca kadının bir araya gelerek anadili çalışmaları yürüttüğü Anadili Kadınları, bu yıl 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında “Bu kez diller bize sesleniyor” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Anadili Kadınları’nın açıklaması şöyle: “Bu kez diller bize sesleniyor… Bilge çağların kadınları, tanrıçaların parmak uçlarında, sihirli kelimeler fısıldadı kulağımıza. Kadim bir tarihin acıları, neşeleri, masalları, ağıtları, şarkıları ‘bizleri’ var etti. Bin bir renkle yediveren olduk bu topraklarda. Gökteki yıldızın, yamaçtaki sarmaşığın, cama konan serçenin, kadının, yaşamın, özgürlüğün sesi olduk. Bizler, artık konuşulmayan Ubıhçayız, yok olmak üzere olan Herteviniz, tehlike altındaki Ladinoyuz.

Bizler eksilmesin diye kadınların mücadele ettiği bütün dilleriz. Abhazca, Adigece, Arapça, Ermenice, Gürcüce, Hemşince, Kurmancice, Lazca, Pomakça, Rumca, Süryanice, Zazacayız… Kadınların da anadillerinin de eşit ve özgür olduğu bir dünya için sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. Yaşamak ve yaşatmak isteyen kadınların en haklı talebi, bu toprakların çoğul dilleriyiz.”

Anadili Kadınları Dünya Anadili Günü kapsamında ayrıca #Anadilimözgürlüğümdür etiketi altında paylaşım yaptı.

 

HABER MERKEZİ